Kruis als aandenken aan 1Lt Floyd Chesmore, B-17G 42-39960 NV-N 92 BG 325 BS

Op 2 maart 1944 crashte B-17G 42-39960 NV-N van de 92e Bombardment Group, 325e Bombardment Squadron te Moerzeke-Kastel. De bommenwerper was geraakt door de flak op de terugweg naar Groot-Brittannië maar boven de Schelde moest de bemanning uitspringen. De piloot en copiloot haalden het helaas niet.

De bemanning was als volgt samengesteld: 1Lt Floyd Chesmore (piloot, +), 2Lt Leroy J. Teachey (copiloot, +), 2Lt Frederick Greeley (navigator, evaded), 2Lt Arnold Frantz (bommenrichter, evaded), T/Sgt George Mazzy (radio-operator, pow), S/Sgt James Barnes (boordschutter, evaded), Cpl Paul Manno (boordschutter, pow), S/Sgt Lawrence Brandon (boordschutter, pow), S/Sgt Edward Mishonsky (boordschutter, pow), S/Sgt Alexander Jack (boordschutter, pow).

Alois Van Duysen vond het lichaam van de piloot, 1Lt Chesmore. Hij was zo aangegrepen door deze gebeurtenis dat hij er zijn leven lang mee zou bezig zijn. In zijn voortuin richtte hij een gedenkplaats in met de eigenhandig opgegraven motor van de B-17 en hij plaatste zelf gedachteniskruisen op de plaats waar de piloot en copiloot gevonden werden.

Toen Alois Van Duysen op 20 juni 2003 overleed, reageerde Fred Greeley, de navigator van de Chesmore crew, geschokt op het overlijden van Alois: “It feels like we lost another crewmember”. Waarschijnlijk was Alois één van de eerste in België om aan luchtvaartarcheologie te doen. Na het overlijden van Alois plaatste zijn echtgenote het kruis voor de piloot ook in hun tuin, naast een Cyclone-motor.

Ondertussen heeft Marc Goossens de missie van Alois verdergezet. Op zijn vraag plaatste het gemeentebestuur van Hamme op de plaats waar het kruis van Alois stond, een nieuw gedenkteken en nam het gemeentebestuur de taak op zich om de plaats regelmatig te onderhouden. Op zaterdag 29 mei 2021 werd het nieuwe gedenkteken ingehuldigd.

Het gedenkteken kan bezocht worden na een korte wandeling. Neem een zijstraat van de Kleinbroekstraat te Moerzeke tussen huisnummers 32 en 40. Deze doodlopende zijstraat heeft dezelfde naam als de hoofdstraat en huisnummers 30a tot 38; aan het begin van deze straat staat een wegwijzer naar het gedenkteken voor 1Lt Floyd Chesmore. Na een 200 meter neemt de straat een bocht naar rechts en daar staat een tweede wegwijzer. Indien je met de auto bent kan je hier je auto eventueel achterlaten om verder te wandelen naar het gedenkteken. Dit wandelpad is de Gaendijk. Het gedenkteken staat ongeveer 500 meter verder aan de rechterkant. Bij vochtig weer is dit wandelpad nogal ‘vettig’, zorg dus voor aangepast schoeisel.

Beelden: © Ludo Van Hout, 08/2006
Datum gebeurtenis:
02/03/1944
Datum registratie:
05/01/2006
Eigenaar:
Alois Van Duysen
Locatie:
Kruis als aandenken aan 1Lt Floyd Chesmore, B-17G 42-39960 NV-N 92 BG 325 BS
Adres:
Langs de Gaendijk, Moerzeke, Hamme
Lengtegraad:
4°09’49.7″E
Breedtegraad:
51°03’38.4″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer