Borstbeeld van Generaal Anthony McAuliffe en gedenkplaten voor de 406th Fighter Group

Brigadier General Anthony McAuliffe was de deputy commander van de 101st Airborne Division. Door de afwezigheid van de commander, Major General Maxwell Taylor, kwam hij aan het hoofd van de divisie op een cruciaal moment. Na de start van het Duitse offensief in de Ardennen op 16 december 1944, werd de 101st in allerijl naar Bastogne gezonden. Daar raakten ze omsingeld maar hielden stand en vertraagden zodoende de Duitse opmars. Op 26 december braken de eerste tanks van Patton door de omsingeling en bereikten Bastogne.
Tijdens het Ardennenoffensief werd Bastogne drie weken lang omsingeld door het Duitse leger. Toen de Amerikaanse generaal Anthony McAuliffe gevraagd werd om zich over te geven antwoordde hij met een kort maar veelzeggend ‘NUTS!’  Deze bekende uitspraak van McAuliffe dateert van 22 december. Onmiddellijk na de gevechten in Bastogne werd McAuliffe bevorderd tot Major General en kreeg kort daarna het bevel over de 103rd Infantry Division.
Achter het borstbeeld hangen gedenkplaten voor de 406th Fighter Group. Gelijkaardige gedenkplaten vinden we ook op andere plaatsen, voornamelijk in de buurt van vliegvelden waar de 406th FG een tijdje thuis was: A-13 Tour-en-Bessin (bij Bayeux in Normandië), Agneaux (bij St. Lo, Normandië, waar in juli 1944 hevig strijd geleverd werd en waar de 406th FG een belangrijke bijdrage leverde), A-36 Louplande/Saint-Léonard (bij Le Mans), en bij de kerk van Wiemesmeer (Zutendaal, dichtbij de plaats waar Y-29 Asch gesitueerd was, basis van de 406th FG).
Toen Steven Volckaerts de foto nam was de beroemde Shermantank weggenomen voor restauratie.
De situatie in juli 2019 was een klein beetje anders: de twee bronzen gedenkplaten voor de 406th Fighter Group zijn nu aangebracht op de sokkel van de Sherman tank.
Beelden: © Steven Volckaerts, 17/02/2007 | © Luc Wittemans 20/07/2019
Datum registratie:
18/02/2007
Locatie:
Borstbeeld van Generaal Anthony McAuliffe en gedenkplaten voor de 406th Fighter Group
Adres:
Place Général McAuliffe, Bastogne
Lengtegraad:
5°42’55.0″E
Breedtegraad:
50°00’01.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer