Sabena café

Info Tom Bergen en Sofie Wijns, 30 mei 2019:
Op de weg van Turnhout naar Geel (Steenweg op Zevendonk 75) zagen we dit café met een Sabena-naam op de voorgevel.

Navraag in de buurt leerde ons dat het gebouw nooit is gebruikt door Sabena. Een vroegere eigenaar had het lumineuze idee om hier een café te openen met de naam Sabena. Onze voormalige nationale luchtvaartmaatschappij stak daar een stokje voor. Sabena was niet gediend met de vermelding van haar naam op de gevel van een café en dreigde met een rechtszaak. Om problemen te vermijden begon de eigenaar alvast de letter ‘E’ uit de naam weg te kappen. De zaak is ondertussen van eigenaar veranderd en de geschiedenis van Sabena kennen we ondertussen.
De horecazaak is nu gekend als café ‘De Kroon’ van brouwerij De Keersmaeker.
We wachten op bevestiging van dit verhaal, de stad Turnhout beloofde ons een antwoord.

 

Rafaël De Wilde wist ons in april 2021 te vertellen dat het café de naam ‘Sabena’ kreeg omdat de landingsplaats van de posthelikopter van Sabena rechtover het café lag, in het stadspark van Turnhout. Hij hoorde het verhaal van een oude buurtbewoner.
We stuurden Rafaël een foto van de Sabena Sikorsky S-55 OO-SHC posthelikopter en hij bevestigde inderdaad dat de foto in het stadspark is genomen. Links in de achtergrond zien we het Elisabethgasthuis, rechts de toren van de Sint-Pieterskerk.

De eerste Sabena-postdienst moet hier zijn geland op 21 augustus 1950. Piloot Gérard Trémérie maakte toen met de Bell 47D-1 OO-UBA van Sabena een vlucht van Brussel naar Libramont, Liège, Tongeren, Hasselt, Beringen, Turnhout, Herentals, Antwerpen en terug naar Brussel. Hij deed daar bijna vijf uur over.

Beelden: © Sofie Wijns, 9/6/2019 | © Foto Sabena, archief Frans Van Humbeek
Datum registratie:
03/08/2019
Locatie:
Sabena café
Adres:
Steenweg op Zevendonk 75, 2300 Turnhout

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer