Monument voor drie bemanningsleden van Hampden AE244 EQ-P 408 Sqn

De plechtigheid op zondag 5 mei 2019 in Zevendonk, een gehucht van Turnhout, werd bijgewoond door een vrij talrijk publiek en door vertegenwoordigers van vaderlandslievende verenigingen. Het weer was ons gunstig gezind. De plechtigheid verliep sereen en ingetogen. De herdenking begon met een bloemenhulde op het kerkhof van Zevendonk waar de drie vliegeniers broederlijk naast elkaar begraven liggen. Daarna werd een stoet gevormd die onder politiebegeleiding naar de gedenkplaats in de buurt van de crashplaats trok. Opvallend in de stoet waren de drie huifkarren. Er werden enkele toespraken gehouden waaronder deze van Bert Hendrickx die een korte geschiedenis schetste van het neerstorten van de Handley Page Hampden. Na de onthulling werd de gedenksteen ingewijd en volgde de neerlegging van de bloemenkransen. Ook de Last Post ontbrak niet, gevolgd door de nationale volksliederen van Australië, Canada, Engeland en België. Een doedelzakspeler speelde een kort intermezzo.

Informatie uit de toespraak van Bert Hendrickx (voorzitter van Taxandria, Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van de Antwerpse Kempen) en de brochure uitgegeven door Taxandria:

In de nacht van 31 juli op 1 augustus 1942 vond een grootschalige luchtaanval plaats met als doelwit Düsseldorf. Van de 630 ingezette bommenwerpers werden er 29 neergehaald, onder meer door Duitse nachtjagers van Sint-Truiden. Eén van de onfortuinlijke bommenwerpers was de Handley Page Hampden AE244 EQ-P van 408 Squadron RCAF. Het toestel was op 31 juli 1942 op 23.23 uur opgestegen van Balderton (Nottinghamshire, UK). Even na drie uur ’s nacht werd de Hampden onderschept door de nachtjager Bf 110 G9+?N van 5./NJG 1, bemand door Feldwebel Fritz Schellwat en Bordfunker Unter offizier Willman. De aangeschoten Hampden stortte om 3.35 uur neer, iets ten zuiden van Melle, op het Turnhoutse deel van de Zevendonkse Heide.
Drie van de vier bemanningsleden lieten het leven: Sgt Herbert Cheval Archer Warr, navigator-bommenrichter, RAAF; Sgt Clarence Franklin Lloyd, radiotelegrafist en eerste schutter, RCAF; Sgt Harold Price, tweede schutter, RAF. Deze bemanningsleden rusten op het kerkhof van Zevendonk.
Sgt Orval Milford Nelson, piloot, RCAF, werd gevangen genomen en naar een transitkamp nabij Frankfurt overgebracht. Na drie dagen deporteerden de Duitsers hem naar het Poolse krijgsgevangenkamp Stalag VIII-B nabij Oppeln, ten zuidoosten van het huidige Wroclaw. Op 4 april 1945 werd hij bevrijd en naar Canada overgebracht, na 33 maanden krijgsgevangenschap.

Kevin Hunt (Britse Wings Museum) graveerde een metalen gedenkplaat, afspraken werden gemaakt met Luc Cox en Nadine Arts. François de l’Escaille maakte in naam van zijn familie grond vrij voor het monument, Natuursteen Baeken schonk de steen. Ere LtKol Marc Nuyens coördineerde de contacten. Het stadsbestuur van Turnhout zorgde voor de praktische ondersteuning.

Info Jos Verhaeren (8 mei 2019).

Beelden: © Jos Verhaeren
Datum gebeurtenis:
01/08/1942
Datum inhuldiging:
05/05/2019
Datum registratie:
18/05/2019
Locatie:
Monument voor drie bemanningsleden van Hampden AE244/EQ-P van 408 Sqn RCAF
Adres:
Berkenrijs – Slootstraat, Zevendonk, een gehucht van Turnhout.
Lengtegraad:
4°58’57.2″E
Breedtegraad:
51°17’21.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer