Monumenten en graf voor F/Lt Robert ‘Balbo’ Roelandt, Typhoon MN142 PR-Z 609 Sq

In de Franse gemeente Bully (department Seine-Maritime, ten Zuidwesten van Amiens) heb ik twee monumenten gevonden voor F/Lt Robert ‘Balbo’ Roelandt (RAF service nr. 106257).
Robert Roelandt werd geboren te Sint-Lambrechts-Woluwe op 25 juli 1910 als zoon van Fransiscus Roelandt en Antoinette Dailly en was bij de Duitse inval in dienst bij de Aeronautique Militaire.
Op 8 januari 1941 vertrekt hij vanuit Brussel met de bedoeling om de strijdkrachten in Engeland te vervoegen. Na een verblijf in de gevangenkampen te Barcelona en Miranda de Ebro komt hij op 4 augustus 1941 aan in Gibraltar van waaruit hij de overtocht naar Engeland maakt. Op 5 september 1941 vervoegt hij de Belgische Sectie van de RAF en na zijn opleiding bij 57 O.T.U. komt hij in dienst van 609 Sqn.
Tijdens een missie in de buurt van Rouen op 26 augustus 1944 merken vier Typhoon toestellen van 609 Sqn een militair konvooi op in een bos te Saint-Saens en zetten de aanval in. Het toestel van Roelandt, de Typhoon MN142 PR-Z wordt bij de aanval echter door luchtafweer geraakt. De andere piloten zien hoe zijn toestel een grijze rookpluim achterlaat, op zijn rug draait en naar beneden duikt. Het toestel explodeert als het de grond raakt, de onfortuinlijke piloot kan zijn toestel niet verlaten en sterft in de crash.
Tijdens een zoektocht, die door enkele lokale inwoners op vraag van de ouders van Robert Roelandt georganiseerd werd, worden uiteindelijk de wrakstukken van het toestel gevonden in een bos tussen Bully en Saint-Saens. De stoffelijke resten van F/Lt Roelandt worden op 29 oktober in een kist verzameld en op 3 november 1944 op de begraafplaats van Bully begraven. Later zullen deze naar België gerepatrieerd worden om uiteindelijk op het Ereperk in Evere te worden herbegraven.
Zowel op de begraafplaats van Bully langs de Impasse de la Côte Blanche als in het bos nabij de crashlocatie werd er een herdenkingsmonument geplaatst waarop naast de naam van Robert ‘Balbo’ Roelandt tevens de namen van F/Sgt Beutel en Sgt Clarke, beide bemanningleden van Lancaster LL975 die eveneens in de buurt neerstortte op 24 juni 1944, vermeld zijn.
Info Steven Volckaerts (31 juli 2017)
Beelden: © Steven Volckaerts, 23/07/2017 | © Archief Steven Volckaerts | © Steven Volckaerts, 18/02/2015
Datum gebeurtenis:
26/08/1944
Datum registratie:
15/08/2017
Locatie:
Monumenten en graf voor F/Lt Robert ‘Balbo’ Roelandt, Typhoon MN142 PR-Z 609 Sq
Adres:
Begraafplaats van Bully langs de Impasse de la Côte Blanche en in het bos nabij de crashlocatie

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer