Monument voor en graven van de slachtoffers van het vliegtuigongeval met de Royal Jordanian Airlines Herald JY-ACQ

Vier bemanningsleden en 50 passagiers van een vlucht van Alia Royal Jordanian Airlines van Beirut (Libanon) naar Amman (Jordanië) kwamen om toen hun Handley Page HPR-7 Herald 207 JY-ACQ op zondag 10 april 1965 in de bergen neerstortte nabij Damascus in Syrië.

Vrijwel alle passagiers waren Belgen (vooral uit het Antwerpse) die een trip maakten door het Midden Oosten. Meerdere Belgische slachtoffers maken deel uit van het onderwijzend personeel van de faculteit van Brussel.

De Belgen waren in Schiphol vertrokken met een toestel dat hen rechtstreeks naar Caïro moest vliegen. Het toestel mocht niet landen in Caïro en werd afgeleid naar Beirut. Daar stapte het merendeel van de passagiers dus over op het toestel van Royal Jordanian Airlines dat hen verder naar Egypte zou vliegen. Twaalf andere leden van de groep hadden verkozen om een zeereis te maken tussen Beirut en Caïro, dat heeft hun leven gered. Voor de crash meldde de Jordaanse gezagvoerder (de persoonlijke piloot van koning Hoessein van Jordanië) problemen met een van de motoren.

Naast de vier Jordaanse bemanningsleden waren en 47 Belgen aan boord, ook twee Nederlanders en een Zwitserse. Van de 47 omgekomen Belgen werden er slecht 25 naar België gerepatrieerd, de andere 22 Belgische lichamen en die van de andere zeven slachtoffers werden gecremeerd in Syrië.

Bronnen: Rampen in België, Christian Deglas, Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2005 en http://aviation-safety.net

Beelden: © Frans Van Humbeek, 25/09/2016
Datum gebeurtenis:
10/04/1965
Datum inhuldiging:
07/05/1966
Datum registratie:
25/09/2016
Locatie:
Monument voor de slachtoffers van het vliegtuigongeval met de Royal Jordanian Airlines Herald JY-ACQ
Adres:
Begraafplaats van Brussel, Kerkhof van Brussellaan in Evere (deel van het perk 25)
Lengtegraad:
4°25’15.9″E
Breedtegraad:
50°52’02.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer