Commonwealth-graven op de Stedelijke begraafplaats van Menen

De Stedelijke begraafplaats van Menen werden 14 Commonwealth-gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan twee niet geïdentificeerde, en één uit de Tweede Wereldoorlog. Er rusten vijf militairen van het Royal Flying Corps.

Flight Serjeant Walter George Webb en Corporal Robert Dick Fleming, beiden overleden op 26 januari 1917, graven 3.A.0007 en 3.A.0008.

F/S Webb was een veteraan van de Britse militaire luchtvaart: hij diende reeds voor de Eerste Wereldoorlog bij No. 1 Balloon Company, Royal Engineers, te Farnborough. Toen het Royal Flying Corps werd opgericht op 13 april 1912, herdoopte men No. 1 Balloon Company tot No. 1 Squadron. In November 1913 muteerde Webb naar 3 Squadron als luchtfotograaf. Na het uitbreken van de oorlog verhuisde hij met deze eenheid naar Frankrijk op 16 augustus 1914. Hij leerde vliegen en behaalde zijn Royal Aero Club vliegbrevet op 11 juni 1915.

Hij vormde de bemanning van Sopwith 1 ½  Strutter A1074 van 45 Squadron, samen met Corporal Fleming. In januari 1917 was 45 Squadron gebaseerd op Sainte-Marie-Cappel, bij Kassel in Noord-Frankrijk. Op 26 januari 1917 escorteerden Webb en Fleming een fotoverkenningsopdracht toen ze werden aan gevallen door Duitse jagers. Ze werden brandend neergeschoten bij Halluin, waarschijnlijk het slachtoffer van Ltn Konrad von Bülow-Bothkamp van Jasta 18 die zijn zevende overwinning claimde bij Rekkem.

Captain Frederick William Harley, en Second Lieutenant Rolf Mayne Neill, beiden van 70 Squadron en overleden op 3 juni 1917 (graven 3A.0009/10). Op beide headstones staat ‘believed to be’ dus het lijkt erop dat men niet helemaal zeker was. Een document uit 1920 geeft aan dat ze oorspronkelijk begraven werden als ‘unknown aviator’ en werden opgegraven in een poging tot identificatie maar er werden geen aanwijzingen gevonden die tot identificatie konden leiden. Later heeft men hen blijkbaar toch kunnen identificeren maar op het document is vermeld dat de vermelding ‘believed to be’ op de grafsteen moest behouden blijven.

Piloot Capt Neill en waarnemer 2Lt Harley waren bezig met een fotoverkenning in Sopwith 1 ½ Strutter serial A1012. Ze warden laatst gezien bij Menen. Vermoedelijk warden ze het slachtoffer van Uffz Matthias Meinberg van Jasta 8 die zijn eerste overwinning claimde bij Menen.

Lieutenant Arthur James Cecil Eyre Phillippo, overleden op 7 juni 1917 (graf 3.A0011). Hij maakte deel uit van 6 Squadron, basis Abeele. Op 7 juni 1917 was Lt Phillippo met Lieutenant Frank Vivian Durkin als waarnemer bezig met een fotoverkenningsopdracht in RE8 serial A4210 toen men hen ten oosten van Hollebeke zag neergaan. Lt Phillippo overleefde de crashlanding niet; Lt Durkin kwam in krijgsgevangenschap terecht. Ze werden waarschijnlijk het slachtoffer van Ltn d R Ernst Wiessner van Jasta 18 die zijn vijfde overwinning claimde bij Hollebeke.

Beelden: ©
Datum registratie:
06/05/2008
Locatie:
Commonwealth-graven op de Stedelijke begraafplaats van Menen
Adres:
Stedelijke begraafplaats, hoek Ieperstraat en Zandputstraat, Menen
Lengtegraad:
3°06’45.5″E
Breedtegraad:
50°47’55.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer