Resten V1-lanceerinstelling (Krombeke)

Op de weg van Poperinge naar Krombeke, voorbij het kasteel De Lovie, draaien we links 500 meter de Canadaweg in. Rechts vertrekt een betonweg in het bos, er zijn twee aftakkingen. De eerste weg van deze basis leidt naar een richthuis, de tweede naar de lanceerplaat. Er staan duidelijke informatieborden op de site.

Leerlingen van het VTI Ieper hebben in 2004 het opgestapelde afval verwijderd en hebben de platen grondig opgemeten.

Bericht van Ludo Decock, 22 augustus 2014: naast de hierboven opgesomde resten is er ook nog een kalibreerschijf voor het ‘swingen’ van het kompas van de V1’s.

De V1-wapens zouden hier niet gelanceerd worden vanuit grote ondergrondse bunkers, maar vanop een bovengrondse en dus minder beschermde lanceerinrichting.
Volgens een informatiebord waren er in West-Vlaanderen in augustus 1944 achttien V1-basissen in aanbouw. Op veertien sites was het betonwerk klaar en op enkele plaatsen was ook de lanceerhelling opgericht. De betonwerken werden verricht door dwangarbeiders. Er waren twee werkkampen, één in Markhove en één in Proven. De snel oprukkende geallieerde troepen hebben verhinderd dat de sites in gebruik werden genomen.
Een richtplaat (richthuis) was overdekt met een tentvormige constructies, voorzien van een schuifdeur. De gaten voor de palen en de gleuf voor de deuren zijn er nog, evenals gaten voor een V1-ophangsysteem en een stenen gradenboog voor het afstellen van het kompas (kompenseerplaat).
Van de lanceerhelling zijn nog twee dubbele steunblokken bewaard.
Ook de afvuurplaat van de lanceerinstallatie is bewaard gebleven, aldus het informatiebord bij de site.

Beelden: © Patrick Brouckaert | © Paul Van Caesbroeck
Datum gebeurtenis:
1944
Datum registratie:
23/09/2006
Locatie:
Resten V1-lanceerinstelling (Krombeke)
Adres:
Zijstraat Canadaweg, Krombeke, Poperinge
Lengtegraad:
2°41’41.3″E
Breedtegraad:
50°53’05.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer