Monument voor de slag om de Ardennen en de slachtoffers van de bombardementen

Een groot deel van de Belgische bevolking voelde zich eind 1944 al veilig genoeg om Kerstmis te vieren, de Duitsers leken verslagen. Maar voor vele dorpelingen in de Ardennen begon de ellende pas tijdens de slag om de Ardennen, de Battle of the Bulge. Naast de slachtoffers van de grondoorlog, waren er de vele burgerlijke slachtoffers van de geallieerde bombardementen. Dorpsbewoners zochten hun toevlucht in de kelders van hun huizen en boerderijen, tijdens een zeer koude winter.

Tijdens de slag om de Ardennen kreunde Houffalize onder de geallieerde bombardementen. Dit monument herdenkt de Battle of the Bulge en de 192 slachtoffers die hier zijn gevallen door de bombardementen van de Britse en Amerikaanse luchtmacht. Hun namen staan op het monument. Als we de naamplaatjes bekijken leren we dat vooral 6 januari 1945 een dramatische dag was voor de burgerbevolking van Houffalize. Door de bombardement werd de stad vrijwel van de kaart geveegd. Het monument geeft het grondgebied weer van Houffalize, het staat op het oude kerkhof van Houffalize.

Een stille getuige van de strijd in Houffalize is ook het Tankmonument van de Panther van de 116e Pantserdivisie op de Place Roi Albert. De tank werd op 20 september 1948 uit de Ourthe gehaald, onder de brug te Houffalize.

Nabij het monument voor de slachtoffers van het bombardement staat nog een tweede WOII-monument om alle slachtoffers van de gruwel te herdenken.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 19/08/2019
Datum registratie:
31/08/2019
Locatie:
Monument voor de slag om de Ardennen en de slachtoffers van de bombardementen
Adres:
Place de l’Eglise

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer