Monument voor de bemanning van Lancaster III ED840 GT-A 156 Sqn

In de nacht van 17 juni 1943 explodeerde boven Lier een Lancaster ED840 van het 156 Pathfinder Squadron. Deze viermotorige bommenwerper nam die nacht deel aan het bombardement op Keulen. Drie bemanningsleden wisten zich met hun parachute te redden, zij belandden uiteindelijk in krijgsgevangenschap.

Voor de vier overigen liep het fataal af. Squadron Leader MacKintosh, een veteraan van de bekende Sylt-raid, werd met zijn strijdmakkers op het Schoonselhof te Antwerpen te ruste gelegd. Op 19 maart 1940 werd Sylt gebombardeerd door de RAF. Dit eiland in de Waddenzee werd als basis gebruikt voor de eerste raids met de Ju 88 op Groot-Brittannië.

Het einde van de ED840 was het beginpunt voor twee Lierenaars, Wim Govaerts en Marc Schroyens, van een lange zoektocht langsheen diverse archieven, ooggetuigen en veteranen. De voorbije jaren wisten zij alle betrokken families op te sporen. Jammer genoeg waren de drie overlevenden inmiddels gestorven.
Diverse familieleden verzamelden op zaterdag 7 april 1996 rond de vier grafstenen op de Antwerpse begraafplaats. Zij brachten samen met de vaandeldrager van de Pathfinders en het Bomber Command een groet aan de gesneuvelden.
Na overleg met het stadsbestuur, en met de nodige sponsoring, werd tijdens de namiddag een indrukwekkend monument onthuld op het Acaciaplein (hoek Acaciaplein en Dennenlaan) in de Lierse tuinwijk. De kunstenaar Robert Schoofs (artiestennaam Bertro) smeedde met gegalvaniseerd metaal en koper een meer dan vier meter grote Lancaster, waarin de namen van de zeven bemanningsleden gegraveerd zijn.

Gesneuvelden : Squadron Leader J.C. Mackintosh, Flight Sergeant T.R. Dobson, Flight Sergeant P. Woodcock, Pilot Officer E. Monk
Overlevenden : Sergeant T.R. Drinkwater, Sergeant E. Weare, Sergeant L. Ledamun.

Info via Wim Govaerts en Steven Volckaerts.

Beelden: © Steven Volckaerts, 28/06/2006
Datum gebeurtenis:
17/06/1943
Datum inhuldiging:
07/04/1996
Datum registratie:
05/01/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van Lancaster III ED840 GT-A 156 Sqn
Adres:
Hoek Acaciaplein en Dennenlaan, Lier
Lengtegraad:
4°33’25.8″E
Breedtegraad:
51°07’34.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer