Westland Whirlwind HAR 3 XG576

Westland is als vliegtuigfabrikant vooral bekend geworden na de oorlog voor zijn helikopters. Alhoewel in Groot Brittannië ook pogingen gedaan werden om een praktische helikopters te ontwikkelen (o.a. Saunders-Roe en Bristol), gooide Westland het over een andere boeg en sloot een overeenkomst met de Amerikaanse firma Sikorsky. Westland bouwde vanaf dan bijna exclusief de types van deze fabrikant in licentie, meestal met enkele aanpassingen waarvan de inbouw van de Bristol Siddeley Gnome-turbine de belangrijkste was. Zo bouwden ze de Sikorsky S-51 als de Dragonfly, de S-55 als de Whirlwind, de S-58 als de Wessex, en ook de S-61 Sea King. Het legde Westland geen windeieren want de Britse strijdkrachten kochten talrijke exemplaren van alle types en ze werden ook geëxporteerd naar andere landen, en ook een klein aantal op de civiele markt. Uiteindelijk slokte Westland de helikopterafdelingen van de andere Britse fabrikanten op en bleef als enige Britse helikopterfabrikant over.

De eerste Whirlwinds (Series 1) waren bijna exacte kopieën van de S-55 maar later introduceerde Westland een krachtigere versie met de Alvis Leonides Major (Series 2). Daarna volgde nog een versie met de Bristol Siddeley (later Rolls Royce) Gnome turbine (Series 3).

België gebruikt geen Westland Whirlwind helikopters maar er is momenteel toch een exemplaar te bezichtigen bij het verhuurbedrijf Foets te Beringen. Deze helikopter, serial XG576, is een HAR.3 (met Amerikaanse motor) versie voor SAR met constructienummer WA/71. Het maakte zijn eerste vlucht op 16 augustus 1955 en werd op 23 september 1955 aan de Royal Navy overgedragen. In 1967 werd hij uit dienst genomen en verkocht aan Bristow Helicopters die het liet verbouwen tot Series 3 met een Gnome-turboshaft. Op 14 december 1970 werd de helikopter ingeschreven als G-AYNP en door Bristow gebruikt als reddingshelikopter voor de Britse kustwacht. Van 1975 tot 1977 opereerde de heli in Zuid-Afrika als ZS-HCY. Bij de terugkeer naar Groot Brittannië werd hij terug G-AYNP. Het diende nog tot in 1985 en ging dan in de opslag te Redhill, basis van Bristow. Begin 1994 ging G-AYNP naar het International Helicopter Museum – IHM te Weston-super-Mare en datzelfde jaar werd hij geschrapt uit het luchtvaartregister. Het IHM ruilde de Whirlwind met Aero Park Brandenburg in Diepensee ten zuiden van het vliegveld Berlin-Schönefeld. Het park was echter geen succes en sloot de deuren in 1999. De terreinen werden opgeslokt door het vliegveld en G-AYNP verhuisde in 2000 naar Verlag Druckerei Medienvertrieb Heinz Nickel, een bekende uitgeverij van luchtvaartboeken en -tijdschriften te Zweibrucken. De volgende halte was Sammler- und Hobbywelt te Alten-Buseck in 2006 waar het terug in Royal Navy-kleuren werd gezet. Bij deze verzameling stond sedert 2007 ook de Belgische Fouga Magister MT48. In 2015 kocht Piet Smedts de Whirlwind (en in 2019 MT48). De Whirlwind stond enkele jaren bij PS Aero in Baarlo, Nederland. Piet Smedts koopt en verkoopt regelmatig vliegtuigen en heeft altijd enkele tientallen in voorraad.

In 2018 kocht verhuurbedrijf Foets de Whirlwind. Foets heeft twee vestigingen, een in de Turnhoutsebaan in Tessenderlo en een tweede in de Korkdriestraat/De Weven in Beringen. De Whirlwind werd geïnstalleerd op het dak van het administratief gebouw te Beringen en is goed zichtbaar vanaf de autoweg van Hasselt naar Antwerpen (E313), aan de linkerkant net voorbij de afrit 26 Beringen.

Beelden: © Tom Brinckman 06/03/2021
Datum registratie:
05/04/2021
Eigenaar:
Foets Denis NV
Locatie:
Westland Whirlwind HAR 3 XG576
Adres:
Op het dak van verhuurbedrijf Foets in Korkdriestraat/De Weven (straatnaam), Paal, Beringen
Lengtegraad:
5°10’25.9″E
Breedtegraad:
51°02’58.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer