Graf van Lt Charles Coomans, SPAD 11A-2

Charles Georges Nestor François Coomans, geboren te Nimy op 18 april 1894, gesneuveld te Houthulst/Klerken op 28 september 1918.

Charles Coomans was beroepsofficier en aan het begin van de oorlog maakte hij deel uit van het 4e Jagers te Paard. Bij de terugtrekking achter de Ijzer was het snel duidelijk dat de dagen van de cavalerie geteld waren en zijn eenheid werd vanaf dan ingezet als infanterie.

Op 1 april 1915 ging hij over naar de Militaire Luchtvaart als waarnemer bij het 4e Smaldeel. Hij vloog er met bekende piloten als Kapitein Roger d’Hendecourt en Luitenant Henri Crombez en stampte er mee de gespecialiseerde fotografische dienst van de Militaire Luchtvaart uit de grond.

Op 28 september 1918 begon het Belgisch Leger aan zijn eindoffensief om de Duitse bezetter uit België te verjagen. Ook Luitenant Coomans met zijn piloot Onderluitenant ‘John’ de Roest d’Alkemade waren van de partij. Boven Houthulst werd hun SPAD 11A-2, vliegend op zeer lage hoogte terwijl ze doelen op de grond beschoten, geraakt door grondvuur waarna ze een min of meer  geslaagde noodlanding maakten tussen de Belgische en Duitse linies. Belgische troepen zagen de landing en probeerden hen te bereiken maar ze werden neergemaaid door Duits mitrailleurvuur.

Luitenant Charles Coomans werd begraven op de begraafplaats Duinhoek in de Panne op 1 oktober 1918. Op 13 juli 1922 werd hij herbegraven op de begraafplaats van Elsene (grafconcessie nr 2965 aangekocht in 1921). Het grafteken is 5 meter hoog en van de hand van beeldhouwer Arsène Matton (1873-1953). Het ontwerp is bewaard in het archief van de begraafplaats van Elsene, in het concessiedossier. Op de zerk staat boven de bronzen palmtak (teken van eeuwigheid) met rozen (liefde) liggende letters met het opschrift:
CHEVALIER DE/ L’ORDRE DE LEOPOLDE/ CHEVALIER DE/ L’ORDRE DE LA COURONNE/ CROIX DE GUERRE BELGE/ CROIX DE L IJZER/ DE LA LEGION D’HONNEUR/ CROIX DE BUERRE/ FRANCAISE/ MORT/ AU CHAMP/ D’HONNEUR/ LE 28 SEPTEMBRE 1918. Op de 4 meter hoge sokkel is een wit marm opschriftplaats bevestigd met: CHARLES COOMANS/ LIEUTENANT-AVIATEUR/ 1894-1918, op de bovenzijde van de sokkel een fries van eenden in vlucht (een beeld dat ook op zijn SPAD 11 geschilderd was).
In briefwisseling met de gemeentelijke administratie (dossier op de begraafplaats) vraagt Jacques Coomans een omwisseling met het perceel van De Deken (nu 3 plaatsen verder): ‘de manière à pouvoir placer le monument qui doit s’élever sur la tombe de mon fils, vers le milieu de la même parcelle et ce en vue d’ obtenir un meilleur effet esthétique.’ Dat werd toegestaan.

Uit databank gesneuvelden 14-18, documentatiecentrum Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel: Charles Georges Nestor Coomans, geboren te Nimy, ouders: Jacques Jean Coomans en Rosalie Michaux,
1912 start militaire loopbaan in Kadettenschool, 20 december 1913 onderluitenant 8 ste regiment van Jagers te paard,
1915 luitenant, later benoemd in luchtwezen, luitenant piloot VI observator van de eenheid Militaire Luchtvaart, 7de smaldeel. In Houthulst schoot de vijand hem neer tijdens een gevaarlijke opdracht. Hij werd begraven op de militaire begraafplaats De Panne, en op 18 juli 1922 herbegraven te Elsene. Hij stond bekend als rebel op de school van de cavalerie, maar toen de oorlog uitbrak kreeg hij de ene lofbetuiging na de andere. Hij was altijd de eerste vrijwilliger voor de gevaarlijke en moeilijke missies. De Franse staat gaf hem eretekens voor zijn waardevolle fotografische informatie die hij tijdens zijn missies doorgaf aan de Franse troepen.

Foto en info © Anne-Mie Havermans

Beelden: © Frans Van Humbeek, 20/07/ 2009
Datum gebeurtenis:
28/09/1918
Datum registratie:
28/03/2009
Locatie:
Graf van Lt Charles Coomans, SPAD 11A-2
Adres:
Begraafplaats, ingang op de hoek van de Arnaud Fraiteurlaan en Boondaalsesteenweg, Elsene
Lengtegraad:
4°23’25.1″E
Breedtegraad:
50°48’56.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer