Monument voor Luitenant Charles Mathijs SAS

Op de website www.brigade-piron.be vonden we deze informatie:

SLt Charles Mathijs was vrijwilliger van het eerste uur bij de landstrijdkrachten in Groot-Brittannië. Hij nam dienst bij de parachutisteneenheid. Hij behaalde schitterende resultaten in het opleidingscentrum voor officieren (Officer Cadet Training Unit, OCTU) waar hij zich als een ideale chef deed kennen die veel aandacht had voor zijn manschappen. In juli 1944 werd hij voor het eerst met een gevechtsgroep achter de Duitse linie in Frankrijk geparachuteerd om de operaties van de terugtrekkende Duitsers te verstoren.

Vervolgens werd Mathijs ter beschikking gesteld van de Britse ‘Intelligence School No. 9 Western European Area’ (IS 9 WEA). Hij werkte mee om meer dan 300 ontsnapte vliegers terug te brengen naar de eigen linies. Op 1 september 1944 werd hij een tweede keer in vijandelijk gebied geparachuteerd, deze keer in de Belgische Ardennen. In de periode december 1944-januari 1945 nam hij in de Ardennen deel aan de Slag om de Ardennen.

Charles Mathijs heeft vooral veel energie gewijd aan de opleiding van jongeren. Het is tijdens militaire maneuvers ten noorden van Leopoldsburg, dat hij op 4 maart 1945 sneuvelde, getroffen door een afketsend projectiel.

Zie ook het graf op de begraafplaats van Heverlee.

Beelden: © Marcel Rosvelds, 2014
Datum gebeurtenis:
04/03/1945
Datum registratie:
30/08/2014
Locatie:
Monument voor Luitenant Charles Mathijs SAS
Adres:
Tervuursesteenweg in Heverlee, ter hoogte van Ter Bank, aan de kerk
Lengtegraad:
4°40’22.9″E
Breedtegraad:
50°52’27.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer