Monument voor de gesneuvelden van de beide Wereldoorlogen met vermelding van ‘aviateurs canadiens’

Op het kerkplein van Rosoux-Crenwick, deelgemeente van Berloz op de grens van Vlaanderen en Wallonië, staat, zoals in veel gemeenten, een gedenkteken voor de gesneuvelden, weggevoerden, … van de beide wereldoorlogen. Het monument is opgericht na de Eerste Wereldoorlog en na de Tweede Wereldoorlog werden twee zijpanelen toegevoegd. Op het gedenkteken staat tussen al de namen van plaatselijke inwoners ook het opschrift ‘Aviateurs Canadiens’ zonder verdere details. Ook op het kerkhof van deze gemeente staat een kruis waarmee de bevolking een eerbetoon bracht aan een anonieme Canadese vliegenier.

In het verleden hebben velen zich het hoofd gebroken over welke ‘aviateur Canadien’ het wel zou kunnen gaan. MOGELIJK gaat het om een bemanningslid van Halifax III LK807 QO-J van 432 Squadron die in de nacht van 27 op 28 april 1944 neerkwam in Hannêche, deelgemeente van Burdinne, ongeveer 20 km verder in vogelvlucht. De bemanning van deze Halifax bestond uit F/S G. Millar RCAF (evaded), Sgt S. Musgrove (krijgsgevangen), F/O A.P.R. Holmes RCAF (evaded), Sgt Duncan N. McCauley RCAF (krijgsgevangen), WO2 W.B. MacPherson RCAF (evaded), Sgt G.E.H. Flather (evaded), Sgt Royce D.A. Harmsworth (overleden).

Alleen Sgt Royce Harmsworth kwam hierbij om het leven en hij is nog steeds begraven op het kerkhof van Hannêche (Burdinne). Hij was geen Canadees maar de verwarring is mogelijk veroorzaakt door het feit dat er drie Canadezen aan boord waren. Sgt Harmsworth werd aanvankelijk begraven in de grafkelder van de familie Laruelle-Magnée maar op 19 maart 1947 herbegraven in een afzonderlijk graf met CWGC-headstone. Maar het blijft opmerkelijk dat een gemeente een gedenkteken opricht voor een bemanningslid dat niet op haar grondgebied sneuvelde.

George Millar, George Flather en Warren MacPherson worden ook vermeld op de site van het netwerk Komeet:
– www.evasioncomete.be/fmillargi.html
– www.evasioncomete.be/fflathege.html
– www.evasioncomete.be/fmacphewb.html

Beelden: © Luc Wittemans 21/02/2021
Datum gebeurtenis:
28/04/1944
Datum registratie:
01/03/2021
Locatie:
Monument voor de gesneuvelden van de beide Wereldoorlogen met vermelding van ‘aviateurs canadiens’
Adres:
Aan de kerk, op de hoek van de Rue J. Goffin en de Rue Désiré Lismonde, Rosoux-Crenwick, Berloz
Lengtegraad:
5°11’22.6″E
Breedtegraad:
50°42’28.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer