Monument voor de bemanning van B-17F 42-3227 ‘Ginger K’ 381 BG 534 BS

De B-17F 42-3227 ‘Ginger K’ van 534 BS 381 BG werd tijdens de raid op Schweinfurt/Regensburg van 17 augustus 1943 rond 13.50 uur in de buurt van Geel-Mol door Duitse jachtvliegtuigen getroffen in de linker motoren. De piloot van het toestel, 1Lt Hamden L. Forkner, gaf aan zijn bemanningsleden de opdracht om het toestel met hun parachutes te verlaten. Toen de hele crew het toestel had verlaten vloog dit op automatische piloot nog zestien kilometer verder om uiteindelijk neer te storten in een weiland in het gehucht Sinnich. De omwonenden, die niet wisten dat de bemanning het toestel had verlaten, snelden toe om hulp te bieden. Eén van de inwoners, graaf Yves de Sécillon, rende naar de crashplaats om te zien of er nog overlevenden in het vliegtuig zaten. Hij werd echter zwaar gewond toen de bommenlading in het toestel ontplofte. Hij bezweek aan zijn verwondingen en rust op het ereperk van het kerkhof aan de kerk van Teuven.

Piloot 1Lt Hamden L. Forkner, ontsnapt
Copiloot 2Lt Joseph A. Kelly, krijgsgevangen
Navigator 2Lt Robert E. Hyatt, krijgsgevangen
Bommenrichter 1Lt Edwin L. Vincent, krijgsgevangen
Rugkoepelschutter S/Sgt Paul F. Shippe, ontsnapt
Radiotelegrafist S/Sgt Chester E. Shattuck, krijgsgevangen
Buikkoepelschutter S/Sgt Ralph E. Stease, krijgsgevangen
Zijluikschutter S/Sgt Edward F. Sobolewski, ontsnapt
Zijluikschutter S/Sgt Harry H. Horton, ontsnapt
Staartschutter S/Sgt Lin Foon Chew, krijgsgevangen
Alle bemanningsleden overleefden de oorlog.

Omdat Teuven nog geen monument had ter nagedachtenis van de Amerikaanse bevrijders, vond de vereniging Heem en Natuur Voeren dit een gepast moment om hulde te brengen aan de militairen die hier kwamen om hun leven te riskeren voor onze vrijheid. Na de onthulling van het monument kon in het dorpshuis een tentoonstelling bezocht worden en in het dorp installeerde men een Amerikaans kamp. Tijdens de ceremonie was er ook een overvlucht van de Beechcraft D18S van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht.

Met dank aan Steven Volckaerts.

 

Beelden: © Steven Volckaerts, 26/8/2023
Datum gebeurtenis:
17/8/1943
Datum inhuldiging:
26/8/2023
Datum registratie:
30/8/2023
Locatie:
Monument voor de bemanning van B-17F 42-3227 ‘Ginger K’ 381 BG 534 BS
Adres:
Straat Sinnich, tegenover het huis met nummer 51, Teuven, Voeren
Lengtegraad:
5°53’05.0″E
Breedtegraad:
50°44’44.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer