Informatiebord over de laatste vlucht van Whitley Z6578 KN-P 77 Sqn RAF

In mei 2023 werd in de de Schiervellaan te Rotem een infopaneel geplaatst m.b.t. de crash van de Whitley Z6578 KN-P 77 Sqn RAF die in de nacht van 16 op 17 mei 1941 aldaar neerstort. Het toestel was voor een bombardementsmissie onderweg van RAF Topcliffe (North Yorkshire) naar Köln. De Whitley werd neergehaald door Leutnant Kurt Loos, piloot van een Bf 110 van 2./NJG 1, opgestegen van Venlo.
Het informatiebord was een initiatief van o.a. René Klerkx, medewerker van de Nicetaskring, de vereniging voor geschied- en heemkunde te Rotem.
Dit infopaneel hangt tegen een eikenboom die nog altijd tekenen vertoont van de toen opgelopen schade. Deze stille getuige staat een beetje verder rechts van de weg voorbij de voormalige kasteelhoeve (Ommerstein). Ook deze hoeve werd toen geteisterd.
Op een van de foto’s is op de achtergrond het veld te zien waar vele brokstukken terecht kwamen en in de verte de kerk van Rotem waar in de Tienstraat drie omgekomen bemanningsleden van deze crash een laatste rustplaats kregen (zie de graven in de databank).

Sergeant (WOp/Air Gnr) Thomas William Archibald Crone, Sergeant (Pilot) Kenneth Gray en Sergeant (Obs) Norman Brook Pell kregen een graf in Rotem.
Zowel Sergeant Alan Morris als Sergeant Harry Frazer overleefden de crash maar kwamen in gevangenschap terecht.

Bronnen: Aviation Safety Network, Aircrew Remembered
Dank aan Luc Meyvis

Beelden: © Luc Meyvis
Datum gebeurtenis:
17/5/1941
Datum registratie:
28/8/2023
Locatie:
Informatiebord over de laatste vlucht van Whitley Z6578 KN-P 77 Sqn RAF
Adres:
De Schiervellaan, Rotem
Lengtegraad:
5°44’39.0″E
Breedtegraad:
51°02’48.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer