Locatie mobiele lanceerinstallatie V2, eerste lancering V2

Het was Luikenaar Lambert Grailet (†2009) die als eerste het verhaal onthulde van de mobiele lanceerplaatsen voor de Duitse V2’s in Sterpigny (Gouvy.)

Voor de lancering van de V2’s werden aanvankelijk enorme bunkers gebouwd in Noord-Frankrijk, denk maar aan deze van Eperlecques. Omdat deze lanceerinstellingen al snel onder vuur kwamen te liggen van de geallieerden, gingen de Duitsers over tot het gebruik van mobiele lanceereenheden.

Een konvooi bracht de V2 van een stockageplaats naar een lanceerplaats op een gecamoufleerde locatie, samen met brandstof, de explosieve lading, een team technici, enz. Het indrukwekkend konvooi werd beschermd door lichte pantserwagens. Een halfrupsvoertuig Meillerwagen trok de aanhangwagen. Er was een hydraulisch liftsysteem dat het wapen verticaal kon zetten voor de lancering.

Op 2 september 1944 verliet een V2-konvooi Euskirchen (Noordrijn-Westfalen, Duitsland) om naar Baraque Fraiture te rijden.
Op 6 september verlieten twee Maillerwagens hun schuilplaats in Baraque Fraiture om naar de omgeving van Petites-Tailles te rijden. Ze waren elk geladen met een V2. ’s Ochtends probeerden ze de tuigen te lanceren, maar blijkbaar gingen de V2’s niet de lucht in, ze bleven staan op hun lanceerposities. De Duitsers gingen op zoek naar een nieuwe lanceerpositie.
Op 7 september werd alles terug gebracht naar de omgeving van Gouvy en een dag later vertrokken de Meillerwagens naar Sterpigny en losten ze hun lading in een bosweg op enkele meters van de hoofdweg, op een plaats die Beûlèu heet. Op 8 september 1944 om 08.40 uur werd daar de eerste V2 gelanceerd. Een groep Duitsers die ontbeten op een nabijgelegen boerderij waren getuige van het schouwspel, alsook enkele landbouwers, enkele weerstanders en een onderwijzer. De plaats van impact van de ballistische raket is nooit gevonden, mogelijk is ze in de lucht ontploft. Om 11 uur werd de tweede V2 gelanceerd. In Maisons-Alfort, 8,5 km ten zuidoosten van het centrum van Parijs, kwamen 6 mensen om het leven en 36 werden er gewond.

Bron: Brussels Air Museum Magazine, nr 183 (3de trimester 2019). V2: een sinistere première in Sterpigny (Gouvy), een artikel van Robert Nizet (15 juli 2008).

Beelden: © Frans van Humbeek, 15/12/2019
Datum gebeurtenis:
8/9/1944
Datum registratie:
29/12/2019
Locatie:
Locatie mobiele lanceerinstallatie V2, eerste lancering V2
Adres:
N827

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer