Luchtinlaat straalmotor

Op dit charmante vliegveld wou Freddy Hebbelinck van de vzw European Aviation Memorial een historisch luchtvaartcentrum creëren. Centraal in dit project stond de bouw van een replica van de twee luchthaventerminals van Haren, de Avia-Palace (1924) en de Aérogare (1929). Voor deze replica wou hij originele onderdelen gebruiken van de terminals die in Haren werden afgebroken voor de uitbreiding van het NAVO-hoofdkwartier.
 
Het project van Saint-Ghislain vertoonde ongetwijfeld gelijkenissen met het Nederlandse Lelystad. Daar werd de luchthaventerminal van Schiphol op een zeer deskundige manier nagebouwd. Het is niet de originele terminal anno 1928 maar de nieuwbouw brengt je wel perfect in de sfeer van de dertiger jaren. Voor de vzw moet Saint-Ghislain echter veel meer worden dan een Belgisch Lelystad. Freddy: ‘Hier moet de geschiedenis van de luchtvaart verteld worden, het moet meer worden dan een verzameling van tentoongestelde objecten. Hier moet zowel het verhaal verteld worden van de avonturiers als van de luchtvaartbedrijven die de toestellen ontwikkelen en bouwen. Ik wil een nauwe samenwerking met de privésector maar ook de jeugd zal hier belangrijke kansen krijgen.’ Nabij de loodsen van Saint-Ghislain wacht in ieder geval al een luchtinlaat van een DC-10-motor op een plaats in het museum.
 
Het project van Freddy Hebbelinck van de vzw European Aviation Memorial kwam spijtig genoeg niet van de grond. Freddy deed niettemin zijn best om de herinnering aan onze eerste luchthaven van Haren te redden.
 
 
 
Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 18/07/2006
Datum gebeurtenis:
2006
Datum registratie:
12/08/2006
Eigenaar:
Aviation Memorial
Adres:
Vliegveld

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer