Kruis als aandenken aan 2Lt Leroy Teachey, B-17G 42-39960 NV-N 92 BG 325 BS

Op 2 maart 1944 crashte B-17G 42-39960 NV-N van de 92e Bombardment Group, 325e Bombardment Squadron te Moerzeke-Kastel. De bommenwerper was geraakt door de flak op de terugweg naar Groot-Brittannië maar boven de Schelde moest de bemanning uitspringen. De piloot en copiloot haalden het helaas niet.

De bemanning was als volgt samengesteld: 1Lt Floyd Chesmore (piloot, +), 2Lt Leroy J. Teachey (copiloot, +), 2Lt Frederick Greeley (navigator, evaded), 2Lt Arnold Frantz (bommenrichter, evaded), T/Sgt George Mazzy (radio-operator, pow), S/Sgt James Barnes (boordschutter, evaded), Cpl Paul Manno (boordschutter, pow), S/Sgt Lawrence Brandon (boordschutter, pow), S/Sgt Edward Mishonsky (boordschutter, pow), S/Sgt Alexander Jack (boordschutter, pow).

Alois Van Duysen vond het lichaam van de piloot, 1Lt Chesmore, die gevallen was in Moerzeke (Hamme). Hij was zo aangegrepen door deze gebeurtenis dat hij er zijn leven lang mee zou bezig zijn. Alois is vermoedelijk de eerste luchtvaartarcheoloog in dit land en hij richtte in zijn voortuin een gedenkplaats in met de eigenhandig opgegraven motor van de B-17. Hij plaatste ook zelf gedachteniskruisen op de plaats waar de piloot en copiloot gevonden werden. Het kruis voor 2Lt Teachey kwam in Mariekerke (Bornem). Het werd onderhouden door Lucien De Leeuw uit Mariekerke.

Toen Alois Van Duysen op 20 juni 2003 overleed, reageerde Fred Greeley, de navigator van de Chesmore crew, geschokt op het overlijden van Alois: “It feels like we lost another crewmember”. Waarschijnlijk was Alois één van de eerste in België om aan luchtvaartarcheologie te doen. Na het overlijden van Alois plaatste zijn echtgenote het kruis voor de piloot ook in hun tuin, naast een Cyclone-motor.

In februari 2014 signaleerde Jimmy Vermeiren ons dat het kruis nog altijd op dezelfde plaats stond en dat hij bij het gemeentebestuur gevraagd had voor een beter onderhoud van de plaats. Enkele dagen na zijn vraag aan het gemeentebestuur kon Jimmy ons al meedelen dat het kruis verwijderd was en door een mooi gedenkteken vervangen.

Ondertussen heeft Marc Goossens (Grembergen) de missie van Alois verdergezet. Hij zorgt nu voor de motor die hij overkocht van de weduwe van Alois, en zorgde ook voor de recente gedenktekens in zowel Mariekerke als Moerzeke, uiteraard in samenwerking met de respectieve gemeentebesturen.

Het kruis voor Teachey is te gesitueerd in het midden van een landbouwgebied en niet eenvoudig te vinden. Steven Volckaerts gaf ons volgende wegbeschrijving. Aan de linkerkant van het kerkhof van Mariekerke (gelegen aan de Droogveldstraat-Bovenstraat) is er langsheen de Bovenstraat een veldweggetje dat naar een boerderij leidt. Net voor de boerderij is er weer een veldweggetje aan de rechterkant. Als je deze weg volgt kom je aan het kruis. Er is geen straatnaam, de plaats wordt aangeduid als de Kraaienbroek.

Beelden: © Ludo Van Hout | © Jimmy Vermeire, 19/02/2014
Datum gebeurtenis:
02/03/1944
Datum registratie:
18/03/2006
Locatie:
Kruis als aandenken aan 2Lt Leroy Teachey, B-17G 42-39960 NV-N 92 BG 325 BS
Adres:
Kraaienbroek, anonieme zijstraat van de Bovenstraat (aan het kerkhof), Mariekerke, Bornem

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer