Kruis als aandenken aan 2Lt Leroy Teachey, B-17G 42-39960 NV-N 92 BG 325 BS

Op 2 maart 1944 crashte B-17G 42-39960 NV-N van de 92e Bombardment Group, 325e Bombardment Squadron te Moerzeke-Kastel. De bommenwerper was geraakt door de flak op de terugweg naar Groot-Brittannië maar boven de Schelde moest de bemanning uitspringen. De piloot en copiloot haalden het helaas niet.

De bemanning was als volgt samengesteld: 1Lt Floyd M. Chesmore (piloot, +), 2Lt LeRoy J. Teachey (copiloot, +), 2Lt Frederick Greeley (navigator, evaded), 2Lt Arnold F. Frantz (bommenrichter, evaded), T/Sgt George P. Mazy (radio-operator, krijgsgevangen), Pvt James C. Barnes (buikkoepelschutter, evaded), Pvt Paul F. Manno (boordwerktuigkundige, krijgsgevangen), S/Sgt Lawrence J. Brandon (rechterzijluikschutter, krijgsgevangen), S/Sgt Edward J. Michonski (linkerzijluikschutter, krijgsgevangen), S/Sgt Alexander H. Jack (staartschutter, krijgsgevangen).

Deze lijst van de bemanning, hun rang en de schrijfwijze van hun namen is gebaseerd op het dagboek van maart 1944 van het 325th BS dat via deze link kan gevonden worden:

https://92ndbg.org/wp-content/uploads/2021/10/325-March-1944-Journal.pdf

Alois Van Duysen vond het lichaam van de piloot, 1Lt Chesmore, die gevallen was in Moerzeke (Hamme). Hij was zo aangegrepen door deze gebeurtenis dat hij er zijn leven lang mee zou bezig zijn. Alois is vermoedelijk de eerste luchtvaartarcheoloog in dit land en hij richtte in zijn voortuin een gedenkplaats in met de eigenhandig opgegraven motor van de B-17. Hij plaatste ook zelf gedachteniskruisen op de plaats waar de piloot en copiloot gevonden werden. Het kruis voor 2Lt Teachey kwam in Mariekerke (Bornem). Het werd onderhouden door Lucien De Leeuw uit Mariekerke.

Toen Alois Van Duysen op 20 juni 2003 overleed, reageerde Fred Greeley, de navigator van de Chesmore crew, geschokt op het overlijden van Alois: “It feels like we lost another crewmember”. Waarschijnlijk was Alois één van de eerste in België om aan luchtvaartarcheologie te doen. Na het overlijden van Alois plaatste zijn echtgenote het kruis voor de piloot ook in hun tuin, naast een Cyclone-motor.

In februari 2014 signaleerde Jimmy Vermeiren ons dat het kruis nog altijd op dezelfde plaats stond en dat hij bij het gemeentebestuur gevraagd had voor een beter onderhoud van de plaats. Enkele dagen na zijn vraag aan het gemeentebestuur kon Jimmy ons al meedelen dat het kruis verwijderd was en door een mooi gedenkteken vervangen.

Ondertussen heeft Marc Goossens (Grembergen) de missie van Alois verdergezet. Hij zorgt nu voor de motor die hij overkocht van de weduwe van Alois, en zorgde ook voor de recente gedenktekens in zowel Mariekerke als Moerzeke, uiteraard in samenwerking met de respectieve gemeentebesturen.

Het kruis voor Teachey is gesitueerd in het midden van een landbouwgebied en niet eenvoudig te vinden. Steven Volckaerts gaf ons volgende wegbeschrijving. Aan de linkerkant van het kerkhof van Mariekerke (gelegen aan de Droogveldstraat-Bovenstraat) is er langsheen de Bovenstraat een veldweggetje dat naar een boerderij leidt. Net voor de boerderij is er weer een veldweggetje aan de rechterkant. Als je deze weg volgt kom je aan het kruis. Er is geen straatnaam, de plaats wordt aangeduid als de Kraaienbroek.

Op 9 maart 2022 bezocht Daniel Teachey, neef van copiloot Leroy Teachey uit Illinois, de twee vernieuwde monumenten in Hamme-Moerzeke en Bornem-Mariekerke. Hij bezocht in Grembergen ook de Wright Cyclone-motor van de neergehaalde B-17G.
Jimmy Vermeiren: “Vandaag bezocht Daniel Teachey het herdenkingsmonument voor de gesneuvelde broer van zijn grootvader in het Kraaienbroek in Mariekerke. Voor velen een niet zo bekende plek in Bornem, maar dankzij Marc Goossens is het herdenkingsmonument nu veel zichtbaarder geplaatst. Schepen Tom van Ranst en gemeenteraadslid Bernadette Boeykens hebben in naam van de gemeente Bornem een bloemstukje voorzien bij de ontvangst. Dank aan de initiatiefnemers om de geschiedenis mee levendig te houden.”

 

 

Beelden: © Ludo Van Hout | © Jimmy Vermeire | © Archief Alois Van Duysen via Jan Van Laethem
Datum gebeurtenis:
02/03/1944
Datum registratie:
18/03/2006
Locatie:
Kruis als aandenken aan 2Lt Leroy Teachey, B-17G 42-39960 NV-N 92 BG 325 BS
Adres:
Kraaienbroek, anonieme zijstraat van de Bovenstraat (aan het kerkhof), Mariekerke, Bornem

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus