Monument voor de bemanning van C-47 42-100981 ‘Chevelet’ 440 TCG 95 TCS

Aan de Kortijnen 12 in Retie, een zijstraat van de weg van Oud-Turnhout naar Retie staat dit monument voor de bemanning van de C-47 42-100981 “Chevelet”. Het toestel van de US IXth Troop Carrier Pathfinder Group verongelukte op zondag 17 september 1944 tijdens de operatie Market Garden, het toestel werd om 13.32 uur lokale tijd getroffen door Duits afweergschut. Aan boord zaten 5 bemanningsleden en 10 Pathfinders van de Amerikaanse 101st Airborne Division, de “Screaming Eagles”. De 5 bemanningsleden en 4 van de Pathfinders verloren het leven. Het vliegtuig sloeg op deze plaats brandend te pletter, kort tegen de boerderij van Jan Adriaensen die volledig afbrandde.

De bemanning bestond uit piloot 2Lt Eugene P. Shauvin, co-piloot 2Lt Walter I. Green, navigator 2Lt John F. Richards, radio-operator SSgt Matthew Bloomfield en crew chief SSgt Stanley A. Fischer. Namen van de para’s: 501st Parachute Infantry Regiment: 1Lt Charles M. Faith (ontsnapt), Pvt Lester R. Hunt (krijgsgevangen), T/5 Richard H. Beaver (krijgsgevangen), Pvt. Spencer E. Everly (krijgsgevangen), Pvt. Alvin Haux (krijgsgevangen), Pfc Ernest A. Robinson (krijgsgevangen), Cpl Delbert S. Brazille (gesneuveld), Pvt Michael Rofar (gesneuveld), Pvt George L. Sarlas (gesneuveld). 502nd Parachute Infantry Regiment: Pvt Roy L. Stephens (gesneuveld).

De achterkleinkinderen van de man in wiens tuin het vliegtuig neerstortte, de zussen Chris en Lydie Nuyts, deden heel wat onderzoek over deze crash. Ze konden ondermeer een bijzonder vriendschappelijk contact leggen met Linda Shauvin, die was 3 jaar toen haar vader in België als piloot omkwam. Eugene Shauvin werd nooit terug gevonden en staat nog altijd vermeld als vermist. Charles Faith wist onder te duiken bij een gezin in Retie en werd bij de bevrijding overgedragen aan de geallieerden. De gedenksteen werd geplaatst waar het merendeel van de brokstukken van het vliegtuig neerkwam. Amerikaanse soldaten onthulden het gedenkteken in aanwezigheid van een afgevaardigde van de Amerikaanse ambassade en van nabestaanden van de crash.

De vijf bemanningsleden en vier para’s werden eerst ter plaatse begraven en later overgebracht naar het Retiese kerkhof. Daarna werden ze bijgezet in het Amerikaanse militaire kerkhof van Neuville-en-Condroz bij Luik. Info via Benno Goethals.

© Stefan Vantigchelt

Jos Verhaeren meldde ons op 20 april 2021 dat in Retie is gestart met een nieuwe zoektocht naar de stoffelijke resten van de gesneuvelde piloot 2nd LT E.P. Shauvin. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Amerikaanse Defence POW/MIA Accounting Agency (DPAA), een dienst binnen het Amerikaanse Ministerie van Defensie met als opdracht het vinden van Amerikaanse militairen die op de lijst staan als krijgsgevangenen of vermist worden in conflicten uit het verleden, waar ook ter wereld.

Volgens een bericht van de Belgische regionale televisiezender RTV (27 mei 2021) is het Amerikaans leger voorlopig gestopt met de zoektocht naar piloot 2Lt Eugene Shauvin. Er zijn menselijke botresten gevonden, alleen is het nog niet zeker of ze van Shauvin zijn of van één van de andere bemanningsleden. Verder DNA-onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

 

 

Beelden: © Benno Goethals | © Stefan Van Tigchelt | © Jos Verhaeren
Datum gebeurtenis:
17/09/1944
Datum inhuldiging:
08/09/2001
Datum registratie:
19/02/2006
Eigenaar:
Retie
Locatie:
Monument voor de bemanning van C-47 42-100981 ‘Chevelet’ 440 TCG 95 TCS
Adres:
Kortijnen 12, Retie
Lengtegraad:
5°02’28.9″E
Breedtegraad:
51°16’22.3″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer