Kapel met gedenkplaat voor Lt Edmond Desclée

Edmond Marie René Henri Jude Gabriel Desclée, geboren te Tournai op 16 september 1891, overleden te Nivelles op 13 juli 1924.
Edmond Desclée studeerde rechten maar bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog melde hij zich aan als oorlogsvrijwilliger. Hij diende aanvankelijk bij de artillerie van het Fort van Maizeret, deel van de fortengordel rond Namur maar had daarna nog diverse andere functies bij andere eenheden. Op 4 november 1914 gaat hij over naar de Compagnie d’Aviateurs en komt in de vliegschool van Etampes terecht. Daar leert hij vliegen maar moet zijn opleiding tot piloot zelf betalen: 1500 BEF plus nog eens 1000 BEF waarborg ingeval hij een vliegtuig zou beschadigen of vernielen. Hij behaalde zijn burgervliegbrevet op 5 februari 1915, als een van de erste gebreveteerde piloten van de Belgische vliegschool van Etampes. Op 15 februari 1915 ging hij over naar het Parc d’Aviation te Calais waar hij moest wachten tot een plaats in een smaldeel aan het front vrijkwam. Op 20 mei 1915 was het dan zover en kwam hij bij het 2e Smaldeel te Koksijde/Sint-Idesbald. Op 16 mei 1916 ging hij over naar het 5e Smaldeel, aanvankelijk een observatie-eenheid maar vanaf 10 augustus 1916 een puur jachtsmaldeel uitgerust met Nieuport-eenzitters (Nieuport 11, 16 en 17), later SPAD 7 jachtvliegtuigen. Hij ging over naar het 7e Observatiesmaldeel op 20 september 1918 waar hij vloog op SPAD XI-tweezitters. Tijdens zijn tijd als operationeel piloot claimde hij twee overwinningen maar ze werden niet gehomologeerd.
Na de oorlog bleef hij in de Militaire Luchtvaart. Hij verongelukte op 13 juli 1924 toen hij tijdens een vliegmeeting te Nivelles crashte met Bristol Fighter L-33 van 2/IV/1Aé (de Bristol Fighter werd in België ook Bristol 300 genoemd vanwege de Hispano-Suiza motor van 300 pk). In het vliegtuig zat ook Lt Jean Verhaegen die zwaargekwetst werd maar het ongeval overleefde. Volgens krantenberichten stond hij op het punt het leger te verlaten en maakte hij een van zijn laatste vluchten. Hij werd begraven in de familiekelder op de begraafplaats van Kain (Tournai).

Een van de klokken van de beiaard van de Sainte-Gertrude-kerk van Nivelles heeft een opschrift dat Edmond Desclée herdenkt: “A la mémoire du Lieutenant Edmond Desclée mort en plein ciel au cours du meeting organisé à Nivelles au profit du carillon – 13 juillet 1924”. De meeting van 13 juli 1924 was georganiseerd om de opening van het vliegveld van Nivelles officieel in te huldigen maar met het bijkomend doel om geld in te zamelen voor de vernieuwing van de beiaard van de hoofdkerk van Nivelles, beiaard die verloren ging bij de brand van de toren in 1859. De nieuwe beiaard kwam er in 1926 en een van de klokken kreeg een opschrift als herinnering aan Edmond Desclée. In 1940 ging de toren met beiaard opnieuw in vlammen op door de Duitse bombardementen. Enkele van de oude klokken, waaronder de klok met het opschrift ter herinnering aan Edmond Desclée, zijn nog te bewonderen in de kloostergang van de kerk.

Beelden: © Georges Lecomte
Datum registratie:
04/10/2010
Locatie:
Kapel met gedenkplaat voor Lt Edmond Desclée
Adres:
Rue du Pont-à-Rieu, ter hoogte van nummer 25, Tournai
Lengtegraad:
3°23’37.0″E
Breedtegraad:
50°35’17.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer