Kruis voor O/Lt Vl Paul Benoit, F-104G FX68

O/Lt Benoit Paul werd op 1 maart 1953 in Congo geboren en behoorde tot Promotie 73B toen hij zijn vleugels in ontvangst mocht nemen. Helaas eindigde zijn loopbaan veel te vroeg toen hij op 5 juni 1979 met de Lockheed F-104G Starfighter FX68 om het leven kwam. Wellicht was ‘spatial disorientation’ de oorzaak waardoor hij met zijn toestel crashte nabij de dorpskern van Gochenée (zie ook graf in Sint-Lambrechts-Woluwe).
Nabij de crashplaats werd een eenvoudig kruis geplaatst om dit drama ter herdenken.
Blijkbaar raakte dit herdenkingskruis in de loop van de tijd wat in vergetelheid en verdween het (vermoedelijk) omstreeks 2006 … door toedoen van vandalisme of gewoon door ouderdom?
Door een stom toeval vond ik een vermelding ervan terug op een site voor wandelaars, met de vermelding dat het intussen reeds verdwenen was. De locatie werd bezocht op 11 november 2011. Nadat een jager ons verzekerd had dat we op de juiste plaats aan het zoeken waren, konden we enkel de bevestigingspunten ervan nog terugvinden op de muur waaraan het kruis bevestigd was.
De aanwezigheid van de ‘Watertoren’ duidt al op de hoge ligging van deze plaats: vermoedelijk één van de mogelijke oorzaken van het ongeluk. Bij ons bezoek waren het herfstlandschap en het panoramische uitzicht op de streek zeer indrukwekkend … een stiltemoment.
Info Peter Dierckx, 28/11/2011:

Op 15 juni 2012 werd voor O/Lt Benoit een nieuw kruis ingehuldigd. Peter Dierckx nam de bijgevoegde foto.

Personen op de foto zijn van links naar rechts: André Muller (Kol Vl o.r, tevens ex-349 Sqn C.O.) en Wilfried ‘Wif’ de Brouwer (Kol Vl o.r, CO 349 Sqn op het moment van het ongeval) als afgevaardigden van de Vieilles Tiges. Dominique en Françoise Paul (de broer en zus van Benoit) en Jacques Sterck (de echtgenoot van Françoise).
Info Peter Dierckx, 8 juli 2012:
Het eerste kruis was het houten exemplaar dat als tijdelijk grafteken op de nieuwe begraafplaats van Etterbeek op het graf van Benoit stond. Bij het aanbrengen van de marmeren zerk, werd dit exemplaar op initiatief van Benoit’s schoonvader aangebracht op de watertoren in de nabijheid van de crashplaats. De werkelijke plaats van impact ligt nog een honderdtal meter verder, temidden van de velden.
Beelden: © Peter Dierckx, 15/06/2012
Datum gebeurtenis:
05/06/1979
Datum registratie:
03/12/2011
Locatie:
Kruis voor O/Lt Vl Paul Benoit, F-104G FX68
Adres:
Rij de dorpskern van Gochenée uit richting Doische. Neem na de begraafplaats de rechtse weg van de splitsing (Carrière de Gochenée) circa 200 meter verder heb je aan je rechterzijde La Chapelle Notre Dame, parkeren doe je best hier omdat de landweg niet erg geschikt is om te keren. Neem de landweg en volg deze tot een ‘bunkerachtige’ constructie (= ‘Watertoren’ in locale begrippen)
Lengtegraad:
4°45’36.4″E
Breedtegraad:
50°10’32.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer