Huis met wandtegels verwijzend naar vliegveld Sint-Agatha-Berchem, vroeger café “A l’Aviation”

Op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Jan Tieboutstraat staat het huis dat vroeger het café was van het vliegveld Sint-Agatha-Berchem. Dit café “A L’Aviation” wordt gesierd door mooie tegels waarop een stukje luchtvaartgeschiedenis is afgebeeld. Momenteel is dit café de Pizzeria L’Isola d’Oro”.

Volgens Paul-Marie Honhon in ‘Het vliegveld van Sint-Agatha-Berchem, 100 jaar geleden’ staat op de tegels Alfred Lanser afgebeeld en ook de eendekker van Teddy Franchome. Er bestaat verwarring wat de datum betreft. Volgens ‘Le Soir’ verkende Lanser het vliegveld op 30 januari 1911, op de tegels staat 29 januari.

Volgens onze informatie zouden de tegels nog niet beschermd zijn. Een absolute noodzaak!

Info Dirk Tavernier, 15 juli 2017 (info internet):
Pizzeria L’Isola d’Oro heeft de deuren gesloten. Het pand herbergt nu een vzw voor de Armeense jeugd. De aanwezigheid van de fraaie tegelmozaïeken is niet verbazend. In 1906 vestigen zich vlakbij, op de Gentsesteenweg, twee grote ateliers die keramiektegels leverden voor de toen in zwang zijnde art nouveau in Brussel: het atelier van Célestin Helman en dat van Guillaume Janssens.

Beelden: © Guy Cassiman, 11/03/2006
Datum registratie:
12/02/2006
Eigenaar:
Privé
Locatie:
Huis met wandtegels verwijzend naar vliegveld Sint-Agatha-Berchem, vroeger café “A l’Aviation”
Adres:
Hoek Brusselsesteenweg en Jan Tieboutstraat, Asse

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer