Graf van Adj Vl Jules Barthels, Stampe & Vertongen SV-5 S-25

Op het oud kerkhof van St.-Agatha-Berchem bevindt zich de grafsteen van Adjudant Vlieger Jules Louis Charles Hubert Barthels (°Monaco op 27 juni 1913) die op 2 mei 1940 om het leven gekomen is, amper één week voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Om 10.35 stortte zijn SV-5 neer op de renbaan te Steene. Het toestel was pas opgestegen en op 200 meter hoogte begon het te tollen. Dichtbij de grond raakte het uit de draaibeweging maar smakte toch tegen de grond. De SV-5 vatte vuur en de inzittenden kwamen om. Met Barthels verloor ook Adjudant François Huenarts het leven.

Eind 2005 stond het graf op de lijst van graven die moeten verdwijnen omdat de concessie verstreken is en er blijkbaar geen familie meer is om er zich om te bekommeren. De bloemen op het graf werden er opgezet door mijnheer Francotte, omdat hij een persoonlijke eerbied koestert voor militairen die gevallen zijn in bevolen dienst.

Barthels (74 Promotie) maakte deel uit van 1/I/3: Eerste smaldeel, Eerste Groep, Derde Regiment te Evere uitgerust met Fairey Fox (Rolls Royce motor) en met als opdracht de Verkenning (Reconnaissance d’Armée). De Ecole de Tir was uitgerust met Breguet 19 doelslepers. Het ongeluk met de SV-5 (S-25) duidt er op dat er ook nog enkele lesvliegtuigen ter plaatse waren. Informatie via Herman De Wulf en Jacques Schelfaut.

Beelden: © Herman De Wulf
Datum gebeurtenis:
02/05/1940
Datum registratie:
15/01/2006
Locatie:
Graf van Adj Vl Jules Barthels, Stampe & Vertongen SV-5 S-25
Adres:
Oude begraafplaats, Kasterlindenstraat, Sint-Agatha-Berchem
Lengtegraad:
4°17’25.5″E
Breedtegraad:
50°51’21.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer