Herdenkingsbord voor de gebroeders Ortmans, helden van de Slag om Engeland

De familie Ortmans woonde tot 1936 in het nabijgelegen Kasteel van Fallais. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen twee broers Ortmans, Christian en Victor, dienst in de RAF.

De tekst op het herdenkingsbord brengt hulde aan de broers. Vrij vertaald (aangevuld met informatie van de Vieilles Tiges en eigen archief):

Christian Ortmans, leerling-piloot in Wevelgem, wordt in mei 1940 naar Carpiquet nabij Caen (Frankrijk), gestuurd. In juni wordt de school geëvacueerd naar Oujda (Marokko) en samengevoegd met de Franse vliegschool. Ongeduldig om de strijd verder te zetten, vlucht hij uit Oujda en gaat in Casablanca aan boord om via Gibraltar Londen te bereiken. Hij voegt zich in 1941 bij zijn broer Vicky bij het 609 Sqn. F/O Christian Ortmans wordt later naar Birma gezonden om tegen de Japanners te vechten. Tijdens een luchtgevecht op 1 april 1943, wordt zijn Hurricane HV771 (615 Sqn) neergehaald. Eerst wordt hij begraven op een oorlogskerkhof in Bangladesh, later wordt zijn lichaam overgebracht naar het ereperk van de begraafplaats van Brussel in Evere.

De oudste, Victor ‘Vicky’ Ortmans, treedt in 1935 in dienst bij het Militaire Vliegwezen en volgt de cursus voor waarnemer. Na zeven maanden gaat hij naar Goetsenhoven. Op 1 april 1937 maakt hij deel uit van de Vliegschool (75 Promotie, brevet 8 april 1938). Vicky vervoegt het 7de Verkenningssmaldeel te Evere. In november 1939 wordt hij benoemd tot onderluitenant hij krijgt toelating om te muteren naar een jachtsmaldeel. Met zijn vorig smaldeel neemt hij nog deel aan de 18-daagse campagne, maar bij de overgave weigert hij zijn wapens neer te leggen. Hij vlucht en bereikt Engeland op 7 juli 1940.
Op 12 juli 1940 vervoegt hij de RAF en acht dagen later is hij reeds benoemd tot Pilot Officer. Na enkele cursussen komt hij in het 229 Sqn te Wittering terecht. Op 9 September 1940 wordt zijn eenheid verplaatst naar Northholt om deel te nemen aan de verdediging van London. Op 15 september behaalt hij zijn eerste overwinning op een Do 215. Op 12 april 1941 vervoegt hij het befaamde 609 Squadron. Hij neemt deel aan de slag om Londen en kan meerdere overwinningen op zijn naam schrijven. Op 19 augustus 1941 wordt tijdens een escorteopdracht zijn toestel geraakt en dient hij zijn vliegtuig te verlaten. Twee uur later wordt hij opgepikt door een motorbootje van de Air Sea Rescue. Op 27 September dient hij opnieuw zijn toestel te verlaten en wordt hij door hetzelfde bootje opgevist. Op 21 oktober 41 verdwijnt hij tijdens een gevecht niet ver van de Franse kust. Ernstig gewond aan de schouder, drijft hij twee dagen en een nacht rond en wordt uitgeput opgepikt door de Duitsers, vastgeklampt aan zijn dinghy. Tijdens zijn laatste gevecht had P/O Vicky Ormans DFC twee Fw 190 neergehaald.
Hij wordt in Saint-Omer verzorgd door een Franse chirurg en daarna als krijgsgevangene gedeporteerd naar Duitsland, naar Oflag III Luft. Hij komt vrij op 8 mei 1945 en gaat weer in dienst bij de RAF. Na de oorlog blijft hij vliegen in de burgerluchtvaart. Hij treedt in dienst bij Sabena als boordcommandant. Op 8 augustus 1950 vindt hij de dood tijdens een ongeval boven het vliegveld van Schaffen, samen met parachutist Ltn Van Mensbrugghe.
Kapitein Vlieger Victor Ortmans DFC is peter van de promotie leerling-piloten 88A.

Met dank aan Luc Van Wayenberge

Beelden: © Luc Van Waeyenberge, 10/6/2021
Datum gebeurtenis:
1/4/1943; 8/8/1950
Datum registratie:
31/3/2023
Locatie:
Herdenkingsbord voor de gebroeders Ortmans, helden van de Slag om Engeland
Adres:
Kruispunt Rue de Bossiaux en Rue de Dreye, Fallais
Lengtegraad:
5°10’30.3″E
Breedtegraad:
50°36’24.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer