Vermelding van F/O Georges Reuter op monument (Visé)

Georges Mathieu Henri Reuter, geboren te Bilzen op 7 februari 1915, vermist in Libië op 19 mei 1941.

Over zijn geboorteplaats bestaat enige discussie: meestal vermeld als Bassenge omdat het zo op zijn doodsprentje staat maar zijn geboorteakte is opgemaakt te Bilzen waar zijn ouders op dat moment woonden.

Georges Reuter begon aan zijn opleiding tot militair piloot met de 77e Promotie leerling-piloten op 1 maart 1938. Het grootste deel van de piloten van deze promotie behaalden hun vleugels in maart 1939 maar volgens één bron zou Georges Reuter zijn militair vliegbrevet pas behaald hebben op 25 maart 1940. In welke eenheid van de Militaire Luchtvaart hij daarna terecht kwam, weten we niet maar in juni 1940 bevond hij zich in Zuid-Frankrijk. Daar leerde hij Désiré Verbraeck kennen, een piloot bij 9/II/3Aé die bij de raid op de bruggen over het Albertkanaal op 11 mei 1940 zwaargewond werd.

In juni 1940 was Verbraeck genoeg hersteld om samen met Georges Reuter een plan te smeden om de strijd verder te zetten. In een hangar op het vliegveld van Moissac ten noorden van Toulouse, vonden ze de Belgische SV.4 OO-ACB. Dit vliegtuig was door het Belgische Leger opgeëist als verbindingsvliegtuig. Op 20 juni 1940 stegen ze op richting Dax waar ze zonder problemen konden tanken. Met een volle tank vlogen ze over de Pyreneeën, doorkruisten het noorden van Spanje om ten slotte, met een bijna lege brandstoftank, te landen. Bij de landing ging het vliegtuigje over kop maar de beide piloten kwamen er ongeschonden uit. Ze waren geland in Alfangdega da Fé, in Portugal, een 100 km van de Spaanse grens.

Van Portugal ging het via Angola naar Belgisch Congo. Via Rhodesië kwamen ze bij de Royal Air Force in het Midden-Oosten. Ze namen een alias aan om hun familie in bezet België niet in gevaar te brengen: Georges Reuter werd James Carter. Na een opfrissingscursus kwamen ze in mei 1941 met de graad van Pilot Officer bij 45 Squadron terecht. 45 Squadron was uitgerust met tweemotorige Bristol Blenheim bommenwerpers. Op 19 mei 1941 werd P/O Reuter met zijn Blenheim T2179 ‘J’ neergeschoten tijdens een luchtgevecht bij Agedabia, Libië. Samen met hem verdween ook Sergeant Henry James Cassar, het derde bemanningslid, Sergeant George William Swambo werd krijgsgevangen gemaakt. De twee vermiste bemanningsleden zijn herdacht op Alamein Memorial, column 241.

Georges Reuter was in 1939 gehuwd met Christine Coste en was vader van een zoon, Michel, geboren te Visé op 31 januari 1940.

De naam van Georges Reuter is vermeld op een gedenkteken voor oorlogsslachtoffers op het kerkhof van Visé.
Beelden: © Steven Volckaerts, 08/04/2017
Datum gebeurtenis:
19/05/1941
Datum registratie:
17/04/2017
Locatie:
Vermelding van F/O Georges Reuter op monument (Visé)
Adres:
Begraafplaats van Devant-le-Pont, Rue de Tongres, Visé
Lengtegraad:
5°40’55.7″E
Breedtegraad:
50°44’16.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer