Herdenkingsbord voor de bemanning van Whitley V Z6586/ZA-F 10 Sqn op de plaats van de crash

In de nacht van 16 op 17 augustus 1941 werd Whitley V serial Z6586/ZA-F van 10 Squadron neergeschoten tijdens een bombardementsmissie naar Keulen. Het vliegtuig crashte in het open veld tussen Rijkhoven en Martenslinde (Bilzen). De volledige bemanning kwam daarbij om het leven:  P/O Henry H. Pearson (piloot), Sgt Sidney A. Loveday (co-piloot), P/O Donald W.H. Walker (observer), Sgt John Welsh (radio-operator/boordschutter), Sgt Stewart F.B. Bott RCAF (radio-operator/boordschutter).

Naar gelang de bron zou deze overwinning toekomen aan Oblt Wolfgang Thimming van 2./NJG 1 (Venlo) of Oblt Heinrich Griese van 1./NJG 1 (Brustem). Oblt Thimming’s claims zouden zich volgens het Nachtjagd Combat Archive (een meerdelige boekenreeks van Theo Boiten) situeren in Meijel (Hampden AE134 van 106 Sq) en Winterswijk (Whitley Z6805 van 10 Sq), beiden in Nederland. Oblt Griese zou dan de Whitley van Rijkhoven neergeschoten hebben.

De bemanning werd op het kerkhof van Martenslinde begraven maar na de oorlog overgebracht naar het Commonwealth kerkhof van Heverlee.

Martenslinde heeft een actieve vereniging, ‘Lin in ’t Groen’ die zich inzet zowel voor erfgoed als voor natuur en milieu. Voorheen hadden ze op hun website al aandacht geschonken aan de 60 jaar geleden overleden Korporaal Jozef Peters (crash van C-119 te Sake-Masisi in 1960). En nu hadden ze zich voorgenomen om, samen met het gemeentebestuur, in het voorjaar van 2020 iets te doen rond de gesneuvelde bemanning van Whitley Z6586. Dat ‘iets’ hield in de plaatsing van infoborden op het kerkhof en bij de crashplaats, de uitgave van een boekje of brochure en een herdenking. Helaas gooide corona roet in het eten en moest de herdenking uitgesteld worden. Desalniettemin werden de infoborden op het kerkhof en op de plaats van de crash in de loop van de zomer 2020 geplaatst. De herdenking is echter tot een nader te bepalen datum uitgesteld.

Naast het informatiebord op de plaats waar de bemanning begraven was (zie afzonderlijke beschrijving in de database), heeft men nog een tweede infobord geplaatst in het open veld dicht bij de plaats waar het vliegtuig neerkwam. Het bord is te vinden op de hoek van de Biesenveldweg, een verkavelingsweg die van Martenslinde naar Rijkhoven loopt, en de vroegere Kastanjedreef. Deze laatste naam zal je waarschijnlijk in google maps of je gps niet meteen terugvinden. De vroegere Kastanjedreef vertrekt aan het Apostelhuis, onderdeel van het domein van het kasteel Alden-Biesen, en is alleen toegankelijk voor voetgangers. Er is een kleine parkeerplaats tegenover het Apostelhuis waar je eventueel je wagen kan achterlaten (als er plaats is) om dan te voet de Kastanjedreef te nemen die langs de muur buiten het domein loopt (op google maps aangegeven met een groene stippellijn). Het is zo’n 850 meter stappen, altijd maar rechtuit tot je op de plaats komt waar de Biesenveldweg op de dreef uitkomt.

Beelden: © Luc Wittemans 20/09/2020
Datum gebeurtenis:
17/08/1941
Datum registratie:
24/09/2020
Locatie:
Herdenkingsbord voor de bemanning van Whitley V Z6586/ZA-F 10 Sqn op de plaats van de crash
Adres:
Hoek Kastanjedreef-Biesenveldweg, Martenslinde, Bilzen
Lengtegraad:
5°31’26.2″E
Breedtegraad:
50°50’49.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer