Gedenkteken voor de bemanning van Wellington Ic X9635 27 OTU

De Wellington van 27 Operational Training Unit stortte neer in de nacht van 27 op 28 april 1942. De bemanning had opdracht om propagandafolders uit te gooien in de regio Lille. Het toestel was vertrokken op RAF Lichfield (Staffordshire, Engeland.) Volgens getuigen ontplofte het vliegtuig in de lucht en kwamen de wrakstukken neer op het grondgebied genaamd ‘Stiet.’

Al deze bemanningsleden sneuvelden: F/O Laurence Guy Chick RAAF (pilot,) Sgt Maurice Ben Remfry RAAF (navigator,) Sgt Frederick Joseph Dodd RAFVR (radio,) Sgt John Richard Stukins RAFVR (radio) en Sgt Albert John Glaister RAAF (gunner.) Eerst kregen ze een graf in Sint-Truiden, nu rusten ze in Heverlee. De oorzaak van de crash is niet bekend.

Opgepast, de gedenkplaat voor de Wellington-bemanning bevindt zich op de achterkant van de steen, vooraan hangt een gedenkplaat voor drie Franse soldaten die in het dorp omkwamen op 12 mei 1940.

In een tekst ‘Durnal et la guerre’ (uitgegeven in Durnal in 2019) schrijven auteurs Jean-Luc Wilmet, Renauld Adam, Eric Tripnaux en Roger Cochart dat inwoners van Durnal zich nog steeds herinneren dat hun ouders goed gebruik hebben gemaakt van wrakstukken van het vliegtuig om hun barre levensomstandigheden in oorlogstijd te verlichten. Van een parachute maakten ze een misgewaad voor de plechtige communie van een dochter. Een timmerman maakte een metalen kruiwagen en gebruikte delen van het onderstel voor zijn zaagmolen.
Bij de val van stukken van het vliegtuig in het sparrenbos was een hevige brand ontstaan, ondanks de snelle tussenkomst de dorpelingen was het bos verwoest door de brand.
De lichamen zijn volgens de auteurs gevonden in een weiland dat grensde aan het bos Comogne, op een plaats bekend als Cwarfalige. Ze werden onmiddellijk meegenomen door de Duitsers. Enkele weken of maanden na de evacuatie van de lichamen door de Duitsers werd een been van een van de piloten gevonden door een dorpsbewoner. Het werd begraven op de begraafplaats van Durnal, samen met de drie Franse soldaten die in mei 1940 waren omgekomen.
Op 23 september 1943 werd een herdenkingsmis opgedragen voor de bemanning. Op de grote katafalk lagen Britse vlaggen. De preek van de prelaat viel niet in goede aarde bij de bezetter. Hij werd in september 1943 opgepakt, opgesloten in verschillende Belgische gevangenissen en mishandeld.
Een tweede vliegtuig van dezelfde eenheid (Wellington IC Z8901, eveneens vertrokken vanuit Lichfield) vervulde eenzelfde opdracht en stortte neer in Sautour (Namen, zie database), 3 km ZZO van Philippeville. Wat Durnal betreft geven Duitse rapporten geen uitsluitsel over de precieze identificatie van het vliegtuig. We zijn zeker van de identificatie en de crashplaats van de Z8901, we veronderstellen dat de X9635 de Wellington is die in Durnal is neergekomen.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 4/8/2020
Datum gebeurtenis:
28/4/1942
Datum registratie:
8/8/2020
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Wellington Ic X9635 27 OTU
Adres:
Hoek Rue Bonny d’Au Ban en Herleuvaux, Durnal. De gedenkplaat hangt aan de achterkant van het monument.
Lengtegraad:
4°58’06.4″E
Breedtegraad:
50°20’13.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer