Gedenkplaat voor burgerslachtoffer van de crash van Halifax II DT487 LQ-M 405 Sqn

In de nacht van 2 op 3 september 1942 verongelukte hier in de buurt de Halifax II DT487 LQ-M van 405 Squadron RCAF. Het toestel keerde terug van een missie naar Karlsruhe (Baden-Württemberg) en het werd neergeschoten door Oblt Martinek (Bf 110) van III./NJG 4, vertrokken van de Franse basis Juvincourt.

De volledige bemanning kwam om en rust in Hotton: F/L Lawrence David Hillier (pilot,)
F/Sgt George William Roberts (second pilot,) F/Sgt Bernard Arthur McGrath (navigator,)
Sgt Alexander Douglas Muir (flight engineer,) P/O Kenneth Ederic Michael Mitchell (wireless operator, gunner,) F/Sgt Arthur Colin Ewing (wireless operator,) Sgt Edward John Cutting (gunner)
en Sgt Edwin Charles Alfred Coules (gunner.)

Op deze gedenkplaat wordt niet zozeer de crew herdacht, maar wel burgerslachtoffer Eveline Beaupère-Jacques. Ze was 45 jaar toen de Halifax in deze buurt neerkwam. Eveline liep ernstige brandwonden op en overleed op 6 september 1942, drie dagen na de crash. De gedenkplaat was een initiatief van de lokale afdeling van de nationale vereniging van oud-strijders.

Het huis aan de Rue de la Blanchisserie 3 werd door de crash van de Halifax verwoest. De bewoonster, Eveline Beaupère-Jacques, logeerde bij de buren. Op 6 september, toen ze naar haar vernielde huis terugkeerde om water te halen uit een put in de kelder, wou ze een kaars aansteken omdat de elektriciteit was uitgevallen. Toen ze een lucifer aanstak volgde een explosie, vermoedelijk veroorzaakt door gelekte brandstof uit de bommenwerper. Eveline had brandwonden in de derde graad. Een Duitse soldaat die de wacht had opgetrokken bij het wrak, trok het slachtoffer uit het puin. De brandwonden waren zo ernstig dat Eveline Beaupère dezelfde dag stierf.

Bron: Bomber Command Losses Vol 3 1942, Vlan.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 4/8/2020 | ©Steven Volckaerts, 13/11/2022
Datum gebeurtenis:
3/9/1942
Datum registratie:
6/8/2020
Locatie:
Gedenkplaat voor burgerslachtoffer van de crash van Halifax II DT487 LQ-M 405 Sqn
Adres:
Gevel Rue de la Blanchisserie 3, Lesve
Lengtegraad:
4°45’54.2″E
Breedtegraad:
50°22’40.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer