Graven van de bemanning van Wellington III X3414 JN- 150 Sqn

Op het gemeentelijk kerkhof van Rienne zijn drie bemanningsleden van Wellington III X3414 van 150 Sq begraven, omgekomen in de nacht van 24 op 25 augustus 1942: Flight Sergeant David Leslie Thomas Craig (WOP/AG), Sergeant Adam Brodie Fraser (AG) en Sergeant James Henry Scorer (Pilot).
Flight Sergeant James ‘Jim’ Maxwell Gibson RAAF en Sergeant Fred Dolton overleefden de crash. Jim Gibson was echter zwaargewond en had dringend medische verzorging nodig. Fred Dolton ging hulp zoeken in het 5 km verder gelegen dorp. Enkele bewoners boden hem hulp aan en samen gingen ze op zoek naar de zwaargewonde Jim. Fred Dolton kon zich niet goed orienteren maar door zijn voetsporen te volgen konden ze toch het wrak localiseren. De twee overlevenden werden ondergebracht in een huis.
Op dat moment waren de Duitse bezetters ook op de plaats van de crash aangekomen en realiseerden zich dat er nog twee bemanningsleden waarschijnlijk op de vlucht waren. Ze begonnen huis aan huis te zoeken naar de twee overlevenden. Fred Dolton nam toen de beslissing om zich aan te geven zodat niemand gevaar zou lopen en de zwaargewonde Jim Gibson verzorgd kon worden. Hij werd overgebracht naar een hospitaal in Brussel maar overleed in de trein richting Brussel. Hij is begraven op het kerkhof van Evere. Fred Dolton zelf werd krijgsgevangen genomen.
De drie bemanningsleden die omkwamen bij de crash werden, op aandringen van de bewoners, in Rienne begraven.  Foto’s tonen een grote mensenmassa die achter de wagen met de kisten aanliep en heel de wagen was bedekt met bloemen. Een andere foto toont een politieagent die de graven groet en drie meisjes respectievelijk gekleed in zwart, geen en rood of hoe men op subtiele wijze probeerde om de richtlijnen van de bezetter te ontduiken. Ze rusten nog steeds in een hoek van het gemeentelijk kerkhof.
De informatie over deze crash hebben we grotendeels ontleend aan Revue du Cercle d’Etudes Historiques de Gedinne (CEHG), nummer 7 van april 2003.
Op het ogenblijk van ons bezoek op 17 juli 2020 hing aan de ingang van het kerkhof geen Commonwealth War Graves naambord, wat de bezoeker eventueel op het verkeerde been kan zetten.
Beelden: © Frans Van Humbeek, 02/03/2008 | © Luc Wittemans 15/07/2020
Datum gebeurtenis:
25/08/1942
Datum registratie:
17/11/2006
Locatie:
Graven van de bemanning van Wellington III X3414 JN- 150 Sqn
Adres:
Gemeentelijke begraafplaats, Rue de Boiron, Rienne, Gedinne
Lengtegraad:
4°53’31.5″E
Breedtegraad:
49°59’32.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer