Graf van Philippe de Selliers de Moranville, Ryan Navion OO-ESD

Philippe Marie Albert de Selliers de Moranville, geboren op 11 november 1915, in Den Haag, Nederland, overleden op 18 januari 1958 te Belmont, Zwitserland.

Hij had rechtenstudies gedaan en was dokter in de rechten. Hoe en wanneer hij precies België verliet, weten we niet maar eind 1942 was hij in Engeland en begin 1943 begon hij aan zijn opleiding tot militair piloot. Na de eerste screening in Engeland (17 ITW ‘square-bashing’, drill en militaire basisopleiding, en 6 EFTS, eerste vluchten) gaat hij midden 1943 naar Canada voor de rest van zijn opleiding. Hij doorloopt achtereenvolgens 31 EFTS en 34 SFTS en keert begin 1944 als gebrevetteerd piloot terug naar deze kant van de Atlantische Oceaan. Wat er dan gebeurde is niet geweten maar hij blijft ongeveer zes maanden in een administratieve eenheid alvorens eind 1944 naar de Belgian Training School gezonden te worden gevolgd door twee maanden bij 11 (P)AFU en 53 en 58 OTU. De oorlog was al beëindigd toen hij op 24 juli 1945 naar 84 GSU ging om vervolgens op 12 november 1945 bij 350 Squadron toe te komen. Aan het eind van diezelfde maand werd hij gedemobiliseerd.

Na de oorlog was hij betrokken bij twee rapporten over de staalindustrie in Europa in opdracht van de Verenigde Naties. Hij werkte ook samen met Jean Monnet, die men weleens de ‘vader van Europa’ noemt, wat in 1951 zou leiden tot de ondertekening van het Verdrag van Parijs tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal – EGKS, later omgevormd tot de Europese Economische Gemeenschap – EEG en nog later de Europese Unie – EU.

In 1951, toen hij voor de Verenigde Naties in Zwitserland werkte, kocht hij Ryan Navion N4252K die hij in Zwitserland registreerde als HB-ESD omdat hij toen in dat land woonde. Begin 1953 werd de Navion ingeschreven in België als OO-ESD. Hij schreef een artikel over het gebruik van privé-vliegtuigen door de zakenman in het Belgische tijdschrift ‘Industrie’ van juni 1956.

Op 18 januari 1958 was hij met zijn Navion op weg van Brussel naar het vliegveld van Genève-Cointrin, het toestel moest voor onderhoud naar Pilatus. De vlucht was goed verlopen maar de weeromstandigheden in de omgeving van zijn bestemming waren heel slecht. De verkeersleiding raadde hem aan om uit te wijken naar Sion waar de zichtbaarheid beter was. Hij vloog nog ongeveer 15 minuten lang in de dichte mist, zonder goed te weten wat zijn positie was, tot hij tenslotte in de omgeving van Belmont, bij Lausanne in een bos crashte. Hij was alleen aan boord en overleefde de crash niet.

Philippe de Selliers de Moranville rust in het familiegraf op de begraafplaats van Neder-over-Heembeek (Brussel). Op de plaats van het ongeval staat een gedenkteken.

Beelden: © Georges Lecomte, 31/07/2010
Datum gebeurtenis:
18/01/1958
Datum registratie:
27/08/2010
Locatie:
Graf van Philippe de Selliers de Moranville, Ryan Navion OO-ESD
Adres:
Begraafplaats, Allée du Cimetière, Neder-Over-Heembeek, Brussel
Lengtegraad:
4°23’22.9″E
Breedtegraad:
50°53’47.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer