Gedenkplaat voor Belgische burgers die geallieerde bemanningen hielpen vluchten

De Koninklijke Entente Ieper, of het ‘Koninklijk Verstandshoudingskomitee van vaderlandslievende verenigingen oudstrijders en gelijkgestelden van Ieper’ onthulde op 25 september 2011 deze gedenkplaat op het voormalige hotel Regina, nu hotel en tearoom ‘New Regina’.

We lezen op de plaat:
Ter ere van hun Nagedachtenis
Deze plaat herdenkt de moed en de offers van de Belgische burgers die tijdens WO II de bemanningen van de neergeschoten geallieerde vliegtuigen hielpen en bijstonden tijdens hun redding en repatriëring.
Veel van deze bemanningsleden passeerden in het geheim door dit hotel “Regina”.
Vanwege Koninklijke Entente Ieper
25 september 2011

De tekst wordt herhaald in het Engels.

De oorlogsgeschiedenis van het hotel werd door Chris Lock en Milena Kolarikova beschreven in het boek ‘The House of The Broken Wings’. Het koppel woonde een tijd in Ieper. In het boek brengen ze verslag over hoe in hotel Regina geallieerde vliegeniers verstopt werden. Vliegeniers hielden zich er schuil voordat ze aan de Belgische ontsnappingslijn Comète overhandigd werden.

 

Beelden: © Steven Volckaerts
Datum inhuldiging:
25/9/2011
Datum registratie:
11/4/2022
Locatie:
Gedenkplaat voor Belgische burgers die geallieerde bemanningen hielpen vluchten
Adres:
Hoek van de Rijselstraat en de Grote Markt, Grote Markt 45, Ieper
Lengtegraad:
2°53’08.9″E
Breedtegraad:
50°51’02.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer