Resten van Zeppelinbasis

Steven Volckaerts ging hier samen met Michel Body uit Cognelée zoeken naar de overblijfselen van een Zeppelinvliegveld. Er zouden drie loodsen gestaan hebben. Kort na de eerste Wereldoorlog overwoog de Belgische regering even om hier een vliegplein van te maken, het plan werd afgevoerd. De loodsen moeten begin jaren twintig zijn afgebroken.
De hoeven rond de basis werden door de Duitse bezetter gebruikt als verblijven voor de manschappen.
Ter plaatse bleek echter dat het bos, dat op de plaats van de luchtschiphangaars ontstaan was, in 2004 gerooid was. De zware machines die hierbij gebruikt werden hebben de bodem enorm omgewoeld. Tevens werd het terrein daarna opgehoogd zodat vele overblijfselen begraven werden. Wat we nog konden vinden waren de fundamenten van één hangar, een munitiedepot en een gebouw dat naast de hangaar stond.
De oude basis is gelegen in de Rue du Fort de Cognelée. In deze straat zie  je aan de linkerkant in het veld nog twee bunkers staan die dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Achter deze wei in het bos aan de zendmast is het oude Fort van Cognelée gelegen. Aan de rechterkant van de weg was er een zeppelinloods gelegen, de andere loodsen stonden aan de linkerkant van de weg. Achter het huis met nummer 17 loopt een kleine betonweg, na honderd meter in deze weg ben zie je aan de linkerkant een veldweg. Deze weg is het oude treinspoor dat de hangaars met elkaar verbond.
De foto toont deze weg/spoor dat recht naar een hangaar liep. Deze foto’s zijn genomen vanop ongeveer dezelfde plaats als deze van de postkaart (verzameling Mr. Body). Naast deze hangar stond een gebouwtje, de sporen van de funderingen zijn nog zichtbaar. We zien ook nog overblijfselen van een munitiedepot. De lange sporen waar geen gras groeit zijn de fundamenten van de enorme loodsen.
Beelden: © Steven Volckaerts, 04/02/2007 | © J.P. Lauwers
Datum registratie:
02/04/2007
Locatie:
Resten van Zeppelinbasis
Adres:
Rue du fort de Cognelée, Namur
Lengtegraad:
4°53’45.3″E
Breedtegraad:
50°30’49.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer