Bunker II van vliegveld Uitkerke

Begin 1917 legden de Duitsers een vliegveld aan te Uitkerke bij Blankenberge. Het situeerde zich tussen de Brugse Steenweg en de spoorlijn. Uitkerke en Blankenberge lagen in het gebied gecontroleerd door Marinekorps Flandern en het waren dan ook een marinevliegtuigen die het vliegveld eind 1917 in gebruik namen.

Waarschijnlijk was het toepasselijk genaamde III Küstenfliegerstaffel Uitkerke de eerste eenheid die vanaf dit vliegveld opereerde. Later werd de naam Küstenflieger Abteiling III. Op 30 september 1917 kwam Küsta III toe op Uitkerke. Het vliegveld onderging op 6 december 1917 het eerste Geallieerde bombardement. Küsta III werd gevolgd op Uitkerke door Küstenflieger Abteilung IV in april 1918. Marine Schusta I kwam op 7 maart 1918 toe gevolgd door Marine Schusta II omstreeks dezelfde tijd. De Schusta’s werden korte tijd na hun aankomst op Uitkerke omgedoopt tot Marine Schlasta’s naar analogie met de eenheden van het Duitse leger die eerder al eenzelfde naamsverandering ondergingen. Elke eenheid beschikte over zes tweezitter-vliegtuigen. De Küsta’s moesten de vlakbij gelegen Duitse batterijen Hessen en Sachsen geleiden bij het vuren terwijl de vliegtuigen van Schusta’s de vliegtuigen van de Küsta’s moesten beschermen. Op 6 oktober 1918 trokken ze zich terug voor de oprukkende Geallieerde legers.

Van het vliegveld zelf resten alleen nog twee bunkers. Beide bunkers zijn beschermd sedert 29 september 2017. De tweede bunker staat vlakbij de rotonde in de hoek van de Brugse Steenweg en de Gustaaf D’hondtweg (google maps kent deze straatnaam niet). In tegenstelling tot de andere bunker is deze niet goed zichtbaar en ook in minder goede staat: er is grond tegen opgehoogd en boompjes en struiken groeien erlangs. In 2013 was er nog sprake van om de bunker simpelweg te slopen: de schepen van Openbare werken van Blankenberge zowel als Agentschap Wegen en Verkeer waren hem liever kwijt dan rijk. Nochtans was de toenmalige voorzitter van de Cultuurraad voorstander om dit te bewaren en te restaureren in het kader van de nakende herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog die op stapel stonden. Ondanks de bescherming als monument is er weinig gebeurd om de bunker te fatsoeneren. Men plaatste er wel een informatiebord bij over het vliegveld Uitkerke en de bunker.

De geschiedenis van het vliegveld Uitkerke en de overblijvende bunkers worden goed beschreven in het boek ‘Koers Noordzee, Duitse marinevliegtuigbasissen aan de Belgische Oostkust 1914-1918’ van auteur Eddy Lambrecht. De auteur vond ten westen van de Brugsesteenweg nog een betonnen fundering van latrines.

Met dank aan Leo Wittens en Ricky Van Dyck.

Beelden: © Ricky Van Dyck 07/2022
Datum registratie:
08/08/2022
Locatie:
Bunker II van vliegveld Uitkerke
Adres:
Hoek van de Neringstraat en een naamloze straat, vlakbij de rotonde op de Brugsesteenweg N371, Uitkerke, Blankenberge
Lengtegraad:
3°09’15.6″E
Breedtegraad:
51°17’41.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer