Blikvanger Boeing 707-321 (ex TY-BBW)

De Boeing 707-321 (c/n 18084) die op een ruime autoparking staat aan de Kwatrechtsteenweg in Wetteren is eigendom van de firma Gowalt. Dat bedrijf specialiseert zich ondermeer in schoonmaakactiviteiten op diverse luchthavens. De 707 vloog als privé-vliegtuig van de leider van de Moonsekte en de president van de Republiek Benin. In 1993 werd het toestel op de Oostendse luchthaven aan de grond gehouden. Het vliegtuig droeg achtereenvolgens de registraties N758PA, G-AYRZ, VP-BDG, C6-BDG, N433MA, N707HD, TY-AAM en TY-BBW.

Binnen is het vliegtuig in uitzonderlijk goede staat. Er staan nog originele teakhouten kasten in de cabine en de keukens zijn vrijwel ongeschonden. Walter heeft binnenin een comfortabele conferentieruimte ingericht die tevens dienst doet als bureel- en seminarieruimte voor een dertigtal personen. In het staartgedeelte bevinden zich 18 passagierszetels en de overheadbins.

Ook de cockpit bleef na al die jaren verbazend genoeg nog erg kompleet. Op sommige plaatsen lijkt het of het toestel pas zeer recent werd verlaten. Op een klembord bij de commandant zit nog een briefje van een Hiltonhotel waar de bemanning vermoedelijk verbleef tijdens één van de vele crewrests. Op de tafel van de boordwerktuigkundige staan gegevens voor start en landing.

Melding van Paul Van Caesbroeck op 05/01/2010. Het toestel staat nog op de parking maar werd van plaats veranderd. De staartvin werd verwijderd en ligt neer op de grond. Ook de motorgondels werden verwijderd, die zijn nergens te zien. Het vliegtuig is nu in slechte staat.

Uit Het Nieuwsblad van 9 mei 2012 (via Joris Desseyn):
Met twee reusachtige kranen werd de Boeing 707 van Walter Govaert gisteren van de parking naar het dak van het GoWaltcomplex overgeplaatst. Een volgende fase in het juridisch steekspel tussen de gemeente en de Respect-kopman lijkt aangebroken.
Govaert heeft het liever over politieke intimidatie. Hij treedt in deze zaak op als raadsman van Asbo, een luchthavenfirma die onder de Groep Govaert ressorteert en tevens eigenaar is van de Boeing 707 die sinds eind vorige eeuw op de parking van het GoWaltcomplex kampeert.

In april 2007 besliste de rechter dat het vliegtuig binnen het jaar van de parking moest verdwijnen omdat Asbo geen geldige bouwvergunning had om het vliegtuig daar op te stellen. Aan het verhaal dat de Boeing werd gebruikt om schoonmaakpersoneel op te leiden, hechtte de rechter geen geloof. Werd de Boeing niet binnen de gestelde deadline verwijderd, dan zou een dwangsom van 500 euro per dag geëist worden. De Boeing bleef echter tot gistermiddag op de parking staan. Nu pronkt de mastodont deels op het dak van de Gowalt-achterbouw en deels op een containerconstructie.

Beelden: © Frans Van Humbeek | © Paul Van Caesbroeck, 15/02/2012 | © Joris Desseyn | © Guy Van Herbruggen, 24/06/2017
Datum registratie:
28/01/2006
Eigenaar:
Firma Gowalt
Locatie:
Blikvanger Boeing 707-321 (ex TY-BBW)
Adres:
Kwatrechtsteenweg 114, 9230 Wetteren

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer