Belgische piloten vernoemd op het Malta Memorial

Het Malta Memorial is een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de bijna 2.300 vliegtuigbemanningen van het Gemenebest die hun leven verloren in de gevechten rond de Middellandse Zee. Ze dienden bij de Commonwealth Air Forces en vlogen vanaf basissen in Oostenrijk, Italië, Sicilië, eilanden in de Adriatische Zee en de Middellandse Zee, Malta, Tunesië, Algerije, Marokko, West-Afrika, Joegoslavië en Gibraltar. Volgens de gedenkplaat betreft het bemanningen die geen bekend graf hebben.

Vanwege de centrale bijdrage aan de luchtoorlog in het Middellandse Zeegebied werd Malta gekozen als locatie voor het monument. Het is gebouwd op land dat is geschonken door de regering van Malta. Het werd op 3 mei 1954 ingehuldigd door koningin Elizabeth II.

Onderaan de zuil staan bronzen panelen waarop de namen van bemanningsleden zijn gegraveerd. Deze vier Belgische piloten staan vermeld op het Malta Memorial:

P/O René Marie Paul Emile Salmon werd geboren te Brussel op 23 juli 1907 en was in 1927 leerling piloot bij 51ste promotie. Hij behaalde zijn vleugels in 1929 maar nam geen dienst in de Aéronautique Militaire. In augustus 1939 werd hij gemobiliseerd en in mei 1940 verbleef hij met zijn eenheid in Frankrijk waarna hij terugkeerde naar België. Hij slaagde erin om via Gibraltar naar Engeland te vluchten waar hij in 1942 de Royal Air Force vervoegde. Hij werd ingedeeld in 117 Squadron RAF dat vanop Sicilië opereerde met Bostons. Op 6 juni 1944 zou hij niet terugkeren van een missie in de Viterbo-Bracciano regio (Italië,) hij was op dat moment in dienst van 114 Squadron. Zijn naam is vermeld op het Malta Memorial (paneel 13, kolom 2) en er is tevens een headstone opgericht op ereperk van de begraafplaats van Brussel.
P/O Salmon kwam om met de Boston BZ355 van 114 Sqn. Andere bemanningsleden: F/Sgt Harold Hepworth, F/Sgt Gilbert O.V. Messam en Sgt Frederick H.E. Buxton

F/Sgt Henri Frans Mary Pien werd geboren te Gent op 7 november 1919 en volgde een opleiding aan de KMS als leerling piloot. Vanuit Oudja in Marokko vluchtte hij naar Engeland om dienst te nemen in de Royal Air Force. Nadat hij eerst ingezet werd bij Coastal Command kwam hij uiteindelijk bij het 272 Squadron RAF terecht dat sinds november 1942 actief was vanaf het eiland Malta. Op 19 december 1942, tijdens een aanval op een vijandelijke bommenwerper, vatte zijn Boston T5037 vuur en sloeg te pletter in zee. Het toestel en de lichamen van de bemanning werden nooit terug gevonden.
Zijn naam is vermeld op Malta Memorial (paneel 3, kolom 2) en er werd op het ereperk van de begraafplaats van Brussel een headstone ter zijn herinnering opgericht.

Pien sneuvelde samen met F/Sgt Ronald W. Lane in de Bristol Beaufighter T5037 van 272 Sqn.

F/Lt Edouard Gerald Lionel Menkes werd geboren te Brussel op 31 maart 1912. In 1940 werd hij gemobiliseerd en hij slaagde erin om Engeland te bereiken en dienst te nemen bij de Royal Air Force. Na zijn opleiding werd hij ingedeeld bij het 157 Squadron RAF waar hij in december 1942 verwondingen opliep. Na zijn herstel werd hij in 1943 overgeplaatst naar het 23 Squadron dat opereerde vanaf Malta. Op 2 augustus 1943 keerde hij met zijn de Havilland Mosquito HJ716 niet terug van een nachtelijke operatie in de buurt van het eiland Lipari (Italië.) Zijn naam is vermeld op het Malta Memorial (paneel 6, kolom 1) en ook voor hem werd er een headstone op het ereperk van de begraafplaats van Brussel opgericht. F/Lt Edouard Menkes sneuvelde samen met Sgt John D. Ashley.

Sqn Ldr René Jean Ghislain Demoulin werd geboren te Ougrée op 25 mei 1920. René was sergeant-vlieger bij de Aéronautique Militaire tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en kwam met zijn eenheid in Frankrijk terecht. Via Saint-Jean-De-Luz kon hij Engeland bereiken waar hij dienst nam bij de Royal Air Force. Hij nam als piloot bij het 235 Squadron deel aan de Battle of Britain en zou daarna nog respectievelijk bij Coastal Command in het Midden Oosten en het Belgische 349 Sqn, dat in Nigeria opgericht werd, actief zijn. Na een lange periode van ziekte kwam hij bij 272 Squadron in het Middellandse Zeegebied terecht waar hij in 1944 als Squadron Leader werd aangesteld. Op 6 april 1944 raakte hij en zijn navigator F/Sgt John S. Barker vermist toen hun Bristol Beaufighter LZ488 tijdens een aanval op een konvooi nabij Port Vendres brandend in zee stortte. René Demoulin zijn naam is vermeld op het Malta Memorial (paneel 12, kolom 2) en op het Battle of Britain Memorial in het Engelse Capel-Le-Ferne. Hij kreeg net zoals de andere vermiste Belgische piloten en bemanningsleden een symbolisch graf op het ereperk van de Belgische Luchtmacht op de begraafplaats van Brussel.

Met dank aan Steven Volckaerts

Beelden: © Archief Georges Lecomte via Steven Volckaerts | © Archief Steven Volckaerts
Datum gebeurtenis:
19/12/1942, 2/8/1943, 6/4/1944, 6/6/1944
Datum registratie:
1/1/2024
Locatie:
Belgische piloten vernoemd op het Malta Memorial
Adres:
VGV5+R4G, Floriana, Malta
Lengtegraad:
14°30’28.3″E
Breedtegraad:
35°53’40.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer