Graf van Henri Jozef Sebrechts, RSV 23/180

Henri Jozef Sebrechts, geboren te Antwerpen op 20 november 1900, overleden te Antwerpen-Deurne op 25 juni 1927.

Henri Sebrechts maakte deel uit van de 10e Promotie leerling-piloten die aan hun opleiding tot militair piloot begonnen in de loop van 1921. Hij behaalde zijn burgerbrevet in de vliegschool van Orta te Gosselies op 24 januari 1922 en zijn militair vliegbrevet in de vliegschool van As op 1 september 1922. In de daaropvolgende jaren klom hij tot de graad van Adjudant en was blijkbaar onderrichter bij de vliegschool van Wevelgem: bij enkele luchtvaartmeetings stond hij als vertegenwoordiger van de vliegschool op het programma. Eind 1926 verliet hij de Militaire Luchtvaart om instructeur te worden bij de vliegschool van Stampe & Vertongen te Antwerpen. Maar hij maakte zich niet alleen verdienstelijk als instructeur maar zo zat hij eind januari 1927 aan de stuurknuppel van een RSV 26/180 op drijvers die vanaf Oostende op experimentele wijze ingezet werd voor het spotten van visscholen. Hij vertegenwoordigde de vliegschool ook op de meeting van Haren-Evere op 18 en 19 juni 1927. In dezelfde periode testte Stampe & Vertongen een nieuw vliegtuigtype, de RSV 23/180, en Henri Sebrechts zou dit vliegtuig voorstellen op de vliegmeeting van Antwerpen-Deurne op 26 juni 1927. Voor zijn demonstratie maakte Henri Sebrechts de dag voordien nog een oefenvlucht waarbij hij helaas om het leven kwam. Hij werd op 30 juni 1927 begraven op de begraafplaats van Borgerhout te Silsburg (Deurne).

Begin 1930 kreeg dit ongeval nog een vervolg voor de rechtbank van Antwerpen. De firma Stampe & Vertongen weigerde aan de Weduwe Sebrechts een schadevergoeding te betalen aangezien Henri Sebrechts niet in hun opdracht zou gehandeld hebben tijdens het ongeval maar op eigen initiatief en in zijn vrije tijd. De rechtbank wees de eis voor schadevergoeding van Weduwe Sebrechts af maar ook de tegeneis van Stampe & Vertongen voor een schadevergoeding voor het vernielde vliegtuig.

Op de begraafplaats Silsburg vond Peter Dierckx nog een bijzonder goed geconserveerd graf met gedenkzuil van Henri Jozef Sebrechts. Het omvat naast een prachtige grote email-foto ook nog een metalen ornament waarin een tweedekker verwerkt is. Hierbij komt ook nog dat het epitaaf nog perfect leesbaar is. Bij de hoofdingang de linkse muur blijven volgen tot je bijna terug op straat staat, de zuil bevindt zich in perk I Noord. Als je voor het poortgebouw aan de ingang staat kun je het graf al zien aan de linkerzijde.

Beelden: © Steven Volckaerts, 09/01/2008 | © Leo Spiessens | © Ricky Van Dyck | © Jean Dillen
Datum gebeurtenis:
25/06/1927
Datum registratie:
11/01/2008
Locatie:
Graf van Henri Jozef Sebrechts, RSV 23/180
Adres:
Onze-Lieve-Vrouwebegraafplaats, Herentalsebaan 576, Silsburg, Antwerpen
Lengtegraad:
4°28’38.2″E
Breedtegraad:
51°12’17.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer