Ballonloods en waterbassin

De kazerne Serge Eckstein was tussen de twee wereldoorlogen de thuisbasis voor observatieballons van de artillerie. Er was niet alleen een hoge loods maar ook een productie-eenheid voor gas en een waterbassin. De loods en het bassin zijn bewaard gebleven maar erg verwaarloosd. Na de Tweede Wereldoorlog bood deze kazerne plaats aan de 23 Logistieke Wing van de Luchtmacht. De loods wordt door velen verkeerdelijk een Zeppelin-loods genoemd.

Jef Vermeiren vond in het magazine “Goeiendag As” (november 2007) een bericht over de ballonloods van Zellik. Het Vlaams Instituut Onroerend Erfgoed onderhandelt blijkbaar met de Provincie om de beschermde maar erg bouwvallige loods te gaan gebruiken voor hun diensten. Wordt vervolgd.

De Streekkrant, mei 2016
Volgens een artikel in De Streekkrant gaat de provincie Vlaams-Brabant op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de historische ballonloods op de PIVO-site. De nieuwe eigenaar staat in voor de restauratie en moet het sterk verwaarloosde monument een nieuwe bestemming geven.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 09/09/2000; © Linda Van den Elzen, 17/2/2020 | © Jef Vermeiren
Datum registratie:
05/01/2006
Locatie:
Ballonloods en waterbassin
Adres:
Voormalige kazerne Serge Eckstein (privé), te zien in de buurt van Driepikkel, Zellik
Lengtegraad:
4°16’17.8″E
Breedtegraad:
50°53’30.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer