Nieuw hoofdkwartier voor FLYINGGROUP

Antwerpen, 29 oktober 2020. FLYINGGROUP stelde vandaag haar nieuw hoofdkwartier voor, een ingrijpende verbouwing van haar oude infrastructuur op de Internationale Luchthaven Antwerpen. Hangar Flying was erbij.

Na een korte verwelkoming door COO Constantijn Huys, en een passend introfilmpje waarin meteen ook het nieuwe bedrijfslogo aan bod kwam, nam Voorzitter Bernard Van Milders het woord.

Het nieuwe logo: voortaan wijst de neus van het vliegtuig in de richting van de toekomst.

Hij overliep de ondertussen nu meer dan 25 jaar durende levensloop van zijn firma: een zeer expliciete slide toonde de gestage groei en de belangrijkste mijlpalen. 

Gestage groei

FLYINGGROUP is sinds 1995 actief vanuit Antwerpen, waar ook de hoofdzetel is gevestigd. Ondertussen heeft het bedrijf zijn activiteiten en aanwezigheid uitgebreid naar luchthavens in andere economische centra van Europa en het Midden-Oosten: Brussel, Kortrijk-Wevelgem, Amsterdam, Luxemburg, Parijs, Genève, Zurich, Malta en Dubai.

Een indrukwekkend overzicht van de levensloop van FLYINGGROUP.

De firma neemt het volledige beheer van de zakenvliegtuigen van zijn klanten in handen, inclusief het onderhoud van de toestellen. Op dit ogenblik heeft FLYINGGROUP 42 vliegtuigen in haar portfolio, gaande van de Pilatus PC-12 tot de Bombardier Global 5000. Het bedrijf maakt zich sterk dat dit aantal gaat stijgen naar 50-55 in 2021. Hiervan hebben er acht Antwerpen als thuisbasis. In 2019 werden 5.679 vluchten uitgevoerd. De geconsolideerde omzet bedroeg vorig boekjaar meer dan74 miljoen euro.

Het overzicht werd afgesloten met een indrukwekkende wereldkaart waarop alle aangevlogen bestemmingen aangestipt waren.

Met zichtbare trots werd vervolgens het totaal vernieuwde hoofdkwartier door Bernard Van Milders voorgesteld.

De stijlvolle binneninrichting van de nieuwe en vernieuwde lokalen.

Het nieuwe hoofdkwartier

Het nieuwe FLYINGGROUP-hoofdkwartier op de Internationale Luchthaven Antwerpen is 100% energieneutraal. De kantoren, vergaderruimten, passagiers- en crewlounge werden ondergebracht in een duurzame constructie. Ook de bestaande gebouwen werden grondig gerenoveerd. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van de modernste technologieën. De nieuwe infrastructuur produceert meer energie dan dat het eigenlijk nodig heeft. Naast de vliegtuigloods is er nu ook een ontmoetingsplaats-evenementenhall met onder meer een bar en een kunstgalerij. Deze ruimte, met zicht op de apron, kan ook gebruikt worden om vliegtuigen te ontvangen.

De evenementenhall met een covid-proof configuratie voor de persvoorstelling.

Het dak en de buitengevel werden bekleed met maar liefst 408 zonnepanelen met een totale oppervlakte van bijna 700 vierkante meter. Onder het gebouw bevindt zich op 150 meter diepte een geothermiecentrale (Bodem Energie Opslagsysteem). Dit indrukwekkende koel- en verwarmingssysteem met enorme watertanks die zo’n 30.000 liter regenwater kunnen bevatten, draagt warmte van en naar de vloerverwarming en -koeling in het gebouw. Aangezien verwacht wordt dat de energieopbrengst groter zal zijn dan de behoefte van het ganse gebouw, denkt men aan bijkomende toepassingen, zoals het elektrificeren van alle bedrijfsvoertuigen.

De focus van de infrastructuur ligt op gezondheid en duurzaamheid: energieneutraal, duurzame mobiliteit (fietsenstalling met oplaadpunten, droogkamer voor nat fietsmateriaal), gezonde binnenlucht, zongericht werkterras…

Ruime kantoren met natuurlijke verlichting.

Een bijzondere uitdaging bij dit project was de beperkte bouwoppervlakte. Bovendien moesten tijdens de werken zowel het gebouw van FLYINGGROUP als de toegangsweg naar de luchthaven in gebruik blijven.

De “FlyingBubble”

Vervolgens nam CEO Johan Van Lokeren het woord. In deze moeilijke COVID-19 tijden, was het logisch dat ook de leefbaarheid van de sector in het algemeen en FLYINGGROUP in het bijzonder, uitgebreid aan bod kwamen: “COVID-19 had vooral gevolgen voor het aantal uitgevoerde vluchten. Dat was het meest zichtbaar tijdens eerste lockdown. ln juli en augustus herpakte de markt zich en presteerden wij zelfs beter dan in de zomer van vorig jaar. Toch dient te worden aangestipt dat qua omzet de impact aanzienlijk kleiner is, omdat het grootste deel van onze inkomsten sowieso voortkomt uit het beheer van de vliegtuigen van onze klanten.” Verwacht wordt dat het aantal vluchten in 2020 ongeveer 25% lager zal liggen dan in 2019.

FLYINGGROUP telt ruim 223 ervaren medewerkers, 103 daarvan zijn vliegend personeel. Op het hoofdkantoor in Antwerpen werken 86 personen. Dankzij cloud-based software kunnen de meeste administratieve en operationele taken ook in tele-working verricht worden. Vandaar dat de kantoren er tijdens ons bezoek dan ook eerder verlaten bijlagen…

Voor de toekomst, aldus CEO Van Lokeren, mikt men resoluut op een uitmuntende dienstverlening en duurzaamheid. Het FLYINGBUBBLE-concept, waarbij de klant van thuis tot op zijn eindbestemming een deur-tot-deur chauffeur-service met elektrische voertuigen wordt aangeboden, is daarvan een mooi voorbeeld.

CEO Johan Van Lokeren licht de kernwaarden van het bedrijf toe…

Vertrouwen in de toekomst

Zelfs een mogelijke negatieve impact van gewijzigde reispatronen in de toekomst, verontrust het bedrijf niet: persoonlijke contacten in de zakenwereld blijven immers van essentieel belang. Men verwacht dat meer zakenlui, door een eventueel verkleind aanbod aan regelmatige lijndiensten en onzekerheden omwille van COVID-19 of andere perikelen, de overstap zullen zetten naar de zakenluchtvaart. Ook daarom heeft de huidige crisis geen enkele impact gehad op het personeelsbestand: geen ontslagen of technische werkloosheid, de “know-how” zal immers noodzakelijk zijn tijdens de relance!

De Heer Bernard van Milders, voorzitter en stichter van FLYINGGROUP.

Bernard van Milders besluit: “Wij blijven de toekomst van de zakenluchtvaart dus met het volste vertrouwen tegemoetzien. Ons bedrijf is solide en beschikt over voldoende reserves. Wij zijn sterk genoeg om het hoofd te bieden aan moeilijke omstandigheden.”

Dat het bedrijf meer dan ooit klaar is om haar klanten nog beter te ontvangen op de modernste én veiligste manier, dat konden we zelf uitgebreid vaststellen tijdens een rondgang door haar infrastructuur. Alles bij mekaar zeker een verfrissende en hoopgevende boodschap in een periode waarin negatief nieuws de luchtvaart beheerst!

Tekst en foto’s: Paul Hopff

Werken aan een Dassault Falcon 900LX.
Een Dassault Falcon 8X in de grote vliegtuigloods, klaar voor zijn volgende opdracht.
Picture of Gastauteur

Gastauteur

Naast de vaste redactieleden bieden we op Hangar Flying ook plaats aan gastauteurs om te schrijven over Belgische luchtvaart. Zelf een artikel idee? Neem contact op met ons.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer