Rare vogels bij Delta Air Transport

Een nieuwe aanwinst voor Delta Air Transport. Deze DC-6B OO-LVG werd in de kleuren van Biman Bangladesh afgeleverd op Deurne.

Deurne, 16 november 2019. Als kind van de jaren tachtig heb ik de gouden decennia van de luchtvaart niet of nauwelijks meegemaakt. Diep brommende stermotoren, behuizingen waar de mix van uitlaatgassen olie zwarte strepen op trokken, ik ken ze enkel van oude foto’s of musea waar deze pareltjes van de burgerluchtvaart tentoongesteld staan. Het was dan ook met de grootste verbazing toen ik via een populaire sociale mediasite op een foto van een DC-6B van Biman Bangladesh Airlines met Belgische registratie stootte.

Zo kwam ik bij Hugo De Backer terecht, een man met een passie voor de Antwerpse luchtvaart. Vanuit zijn appartement heeft hij een prachtig zicht op de luchthaven van Deurne. De foto’s uit onderstaande foto-impressie komen uit zijn persoonlijk archief. Tijdens onze ontmoeting op de luchthaven van Antwerpen ging ik in de fotoboeken voornamelijk op zoek naar de meer exotische exemplaren.

Geniet ervan!

N38934
Volgens het bijschrift van de foto’s arriveerde deze DC-4 met constructienummer 42952 en registratie N38934 op 3 mei 1973 uit Luxemburg. Hij droeg bij aankomst de volledige dat kleuren evenals het opschrift ‘delta air transport cargo.’ Het vrachtverhaal bij Delta Air Transport (DAT) was echter van korte duur en eind april 1974 vertrok deze DC-4-1009 naar Wevelgem waar hij klaargemaakt zou worden voor een (definitief) vertrek naar het toenmalige Zaïre.

N38934 werd uit Luxemburg afgeleverd met groene cheatline en een IAT-logo op de neus. Tijdens de afleveringsvlucht ondervonden de piloten problemen met het blokkeringssysteem van het landingsgestel en voerden ze op Deurne een voorzorgslanding uit. De landing verliep vlekkeloos en op de grond begeleidde de brandweer hen naar de parkingpositie.
Delta Air Transport cargo DC-4-1009 met registratie N38934 in de volledige rode DAT beschildering. De rood-witte beschildering symboliseert de kleuren van de stad Antwerpen.

OO-CTK
De OO-CTK rolde in 1953 met constructienummer 43831 bij Douglas van de band en werd aan Sabena geleverd als OO-CTK. Na enkele omzwervingen in Congo, Spanje en het Verenigd Koninkrijk komt hij uiteindelijk in handen van Pomair uit Oostende, nog steeds als OO-CTK. In 1973 vervoegt deze DC-6B de vloot van Delta Air Transport, maar behoudt de aantrekkelijke Pomair kleuren, voorzien van Delta Air Transport titels. Charlie Tango Kilo blijft echter slechts een zevental maanden in dienst bij DAT, waarna het toestel definitief het Belgisch luchtvaartregister verlaat. De laatst gekende registratie van deze ‘6’ is TR-LTY bij Air Gabon.

OO-CTK op Deurne met de aantrekkelijke Pomair beschildering voorzien van Delta Air Transport titels. Bemerk de Super D.C. 6B markering op de romp.

OO-FVG
In maart 1958 rolde deze Douglas DC-6B met constructienummer 45478 van de band in de Douglas fabriek in Santa Monica. In 1969 vervoegde de DC-6B het Belgische luchtvaartregister als OO-HEX bij Belgian International Air Services (BIAS.) Het vliegtuig werd daarnaast ingeschreven als OO-PAY en werd in 1971 uiteindelijk geregistreerd op naam van Delta Air Transport als OO-FVG (naar Freddy Van Gaever.) Midden juni 1973 kreeg de machine de registratie OO-VGF. Begin januari 1975 vertrok de DC-6B naar Canada waar deze ingeschreven werd als C-GHLZ bij Conair Aviation en werd daar omgebouwd tot blusvliegtuig.

Het is opmerkelijk dat deze prachtige 62-jarige machine nog steeds actief is als N444CE bij Everts Air Fuel uit Alaska, waar het toestel tot op vandaag ingezet wordt als vrachtvliegtuig.

OO-FVG in Deurne in de volledige rode DAT kleuren.
C-GHLZ klaar voor vertrek naar de nieuwe eigenaar Conair in Canada.

OO-LVG
Deze Douglas DC-6B (constructienummer 45496) werd in 1958 nieuw afgeleverd aan Cathay Pacific als VR-HFK, waarna het toestel naar Noorwegen ging bij Braathens als LN-SUB in 1962 en vervolgens Saga Norsk Flytjeneste (Troll-air) als LN-MTV. Zo kwam de machine uiteindelijk voor enkele maanden bij Biman Bangladesh Airlines terecht. Het is in die kleuren dat het toestel in 1972 aankomt in Deurne voor Delta Air Transport als OO-LVG. In augustus 1973 zou men de registratie wijzigen in OO-VGL.

Begin 1976 verliet deze DC-6B de vloot van DAT en vertrok naar Conair in Canada. Daar werd deze als C-GICD ingezet als blusvliegtuig met staartnummer 47. Uiteindelijk komt de machine, net zoals de OO-FVG, terecht bij Everts Air Cargo waar ze wordt ingezet als vrachter met registratie N151. Ondertussen is het toestel verkocht aan het Noorse Flyhistorisk Museum Sola nabij Stavanger Airport. De ferry-afleveringsvlucht is al een paar keer uitgesteld, onder meer omwille van Corona.

Een nieuwe aanwinst voor Delta Air Transport. Deze DC-6B OO-LVG werd in de kleuren van Biman Bangladesh afgeleverd op Deurne.
OO-LVG in de volledige rode kleuren van Delta Air Transport met de schuin oplopende rode lijn naar het staartvlak.

OO-VFG
Deze Douglas DC-6B (constructienummer 45077) werd nieuw afgeleverd aan Australian National Airways (ANA, niet te verwarren met All Nippon Airways uit Japan) als VH-INT. De machine werd daarna overgedragen naar het Franse luchtvaartregister als F-BOEV, eerst bij Transport Aérien Réunis (TAR) en uiteindelijk Trans-Union. In april 1975 komt de DC-6B uiteindelijk aan in Deurne en wordt bij Delta Air Transport ingeschreven als OO-VFG. Na het vertrek van Freddy Van Gaever werden de initialen van de nieuwe topman (François Guinotte) bij DAT gebruikt voor de registraties.

Minder dan drie jaar later verlaat de Douglas de DAT-vloot als N9383A waarna deze omgebouwd werd naar vrachtconfiguratie. Het toestel zal als EC-DCK vracht vervoeren bij Aerotransporte de España om uiteindelijk naar Afrika te vertrekken als 9Q-CCM.

Deze DC-6B werd afgeleverd als F-BOEV en stond volgens het archief van Hugo nooit in de volledige rode DAT-kleuren, enkel een dunne rode lijn op de romp.
Later werd het toestel voorzien van het staartlogo en de Belgische registratie OO-VFG.
Om dan uiteindelijk af te stappen van het rood en over te gaan op een blauw logo en bijpassende cheatline. Mogelijks was de overstap van rood naar blauw een eerste stap in de samenwerking tussen Delta Air Transport en Sabena.

OO-VGJ
Deze Convair 440-94 uit 1957 met constructienummer 439, kwam na enkele omzwervingen in de VS en Kameroen (bij onder andere Cameroon Airlines als TJ-CCC,) in maart 1974 aan bij DAT in Deurne als OO-VGJ. Het bijschrift van de foto leert ons dat de ‘Juliet’ door zijn korte neus met de kleine radarcone gemakkelijk herkenbaar was in de Convair-vloot van DAT. De laatst (gekende) operator van deze Metropolitan is, net zoals de OO-VGW, Aerocedros (als XA-TFZ).

Van een mooie hybride beschildering gesproken… OO-VGJ (met de registratie zichtbaar onder de vleugel) in de mooie Cameroon Airlines kleuren.
De Metropolitan zal eveneens de volledige rode DAT kleuren krijgen. De appartementsblokken aan de noordzijde van de luchthaven van Deurne zijn duidelijk zichtbaar.
VGJ in de latere beschildering met een rode cheatline en staartlogo. De korte neus is duidelijk herkenbaar.

OO-VGW
Deze Convair 440 (constructienummer 474) werd in maart 1959 afgeleverd aan de Luftwaffe en zou daar de registratie 12+05 krijgen. Op 8 augustus 1974 werd de Convair vanuit Hamburg naar Deurne overgevlogen als OO-VGW. In juli 1976 verliet de VGW de vloot van dat en vertrok naar Zwitserland als HB-IMU bij Air Sea Services. De laatste gekende operator van deze Metropolitan was Aerocedros  uit Mexico die er vracht mee vervoerde als XA-RYV.

De Convair 440 12+05 in dienst van de Duitse Luftwaffe.
De Metropolitan op de luchthaven van Deurne in basis Luftwaffe-beschildering maar met de Belgische registratie OO-VGW.
De VGW was de eerste Convair die in de nieuwe kleuren (wit met rode cheatline en staartlogo) van Delta Air Transport werd gestoken. De machine werd gefotografeerd voor de hangars op Deurne.

Met hartelijke dank aan Hugo De Backer!

Kevin Cleynhens
Foto’s: Archief Hugo De Backer

Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer