De Rode Jurk

DRJ-kaft-def-kopie-1.jpg

Grimbergen, 8 maart 2014. Ik wist eigenlijk niet wat te verwachten toen onze gastauteur Guido Bouckaert mij een tijd geleden vertelde dat hij aan een fictieboek werkte. Op de Luchtvaartdag van 8 maart 2014 verscheen zijn novelle De rode Jurk. In een uurtje heb ik het boekje uitgelezen en ik was blij verrast door zowel het verhaal als de stijl. 

Onze lezers weten dat Guido een begenadigd schrijver is van luchtvaartboeken, cursiefjes en artikels. Hij vloog in meer dan honderd vliegtuigen en schreef daar ook een boek over. Nu waagde hij zich aan een novelle die speelt in de rand van het luchtvaartmilieu.

Guido schrijft over zijn boek: “In dit gortdroge, hard-boiled, vrouw-onvriendelijk,schalks, seksistisch, macho, gebald, onderkoeld, extreem teder en intiem verhaal, vinden vier jonge mannen elkaar om militair vlieger te worden. Daarbij is de een al oorlogszuchtiger dan de ander. De vier trekken samen op en krijgen meteen de naam opgeplakt van de Drie, al zijn het er vier Musketiers. Het is meteen ook hun call sign. Na een bravourestunt te hebben uitgehaald met gruwelijke afloop, worden ze uit het leger gezet. Ze zien elkaar nooit meer terug tot ze, dertig jaar later, elkaar bij toeval weer ontmoeten en een groot geheim bekend wordt … “

Guido heeft zijn schrijftalent de vrije loop gelaten, los van alle luchtvaartjargon.  Toch laveren zijn hoofdpersonages D’Artagnan, Aramis en Athos door het vertrouwde luchtvaartwereldje. De precieze beschrijvingen van enkele vluchten komen overduidelijk uit de pen van een luchtvaartjournalist. Maar als lezer moet je geen pure luchtvaartliteratuur verwachten met een overdosis techniek. De auteur neemt zijn lezers zelfs mee naar de pikante wijken van de steden, niet direct de plaats waar een discussie over luchtvaarttechnologie wordt gevoerd. Als lezer die de luchtvaartjournalist Guido Bouckaert altijd heeft gevolgd, vind ik in De rode Jurk passages die nauw aansluiten bij het levensverhaal van de schrijver, maar uiteraard berust alles ‘slechts bij toeval op de waarheid.’

Wat mij ook opviel waren de laatste woorden van het boek: ‘wordt vervolgd.’ Guido gaat succes oogsten met dit boek, hij hoopt er dan ook een trilogie van te kunnen maken. In ieder geval hanteert de auteur een rijke en vlot leesbare taal.

Publiciteit maakt onze schrijver meer dan voldoende, natuurlijk ook in zijn vertrouwde biotoop, het luchtruim. Op 12 april vliegt een Fokker 50 met luchtvaartfans van Antwerpen naar Aero Friedrichshafen. De vlucht wordt georganiseerd door de Vereniging Vlaamse MotorVliegclubs vzw (VVMV, meer info in onze agenda.)  Tijdens de vlucht zal Guido enige exemplaren gratis uitdelen van zijn kortverhaal.

De druk van het boekje wordt verzorgd door Atalanta in Roeselare (www.atalanta.be), waar eind 2013 al voor de derde keer een knappe agenda, met de luchtvaart als thema, van de persen rolde.

Je kan De rode Jurk bekomen door een bericht te plaatsen in de contactgegevens van http://aeroscript.be  
Formaat: 10 x 16 cm, 72 blz, D/2014/7653/1. De rode Jurk is gratis.

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer