Propeller, 25 jaar jong en steeds nieuw

201812_OOJOZdoop001_TBR

Wevelgem, zaterdag 15 december 2018. De doopplechtigheid van een nieuw vliegtuig is een mooie traditie die ze ook bij Propeller bvba in ere willen houden. Samen met een honderdtal genodigden mochten we OO-JOZ verwelkomen op de apron van de internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Nog meer feest ligt in het verschiet want van ’t jaar komt hun zilveren jubileum eraan.

“Omdat we als bedrijf willen groeien hebben we onze vloot vernieuwd met een Diamond 40 Next Generation. Een niet-alledaagse aankoop voor een onderneming als de onze,” licht operationsmanager Scott Menten toe. “Het nieuwe vliegtuig gaat niet alleen dienst doen voor onze opleidingen en rondvluchten, ook onze klanten kunnen het huren. En wellicht trekken we ermee nieuwe aan.”

OO-VON werd afgelopen jaar aangekocht om luchtpubliciteit te slepen. De OO-NUE is dan weer een oudje binnen de vloot, maar wellicht wel de ‘smakelijkste’ tweedekker van het land.

“Onze bedrijvigheid zou niet mogelijk zijn zonder de grote liefde voor de luchtvaart van Jan Borms, de oprichter van Propeller. De nieuwe aanwinst kreeg de registratie OO-JOZ, naar de vader van Jan die drie jaar geleden overleed. Ook het meter- en peterschap bleef in de familie. Friede Borms, de moeder van Jan kreeg de eer om meter te worden. Leon Borms, de jongste neef van Jan mocht peter worden.”

Bedrijfsprofiel

Voor het nieuwe paradepaardje werd gedoopt schetste Scott nog het bedrijfsprofiel van Propeller bvba: “Velen herinneren zich nog de oprichting van Propeller door Jan Borms in 1994. Zelf krijg ik hier al vijf jaar de kans om ons met z’n allen verder te ontplooien binnen de commerciële tak van general aviation. Dagelijks zijn we in de weer om tegenover andere luchtvaartbedrijven het verschil te maken. Het aanbod is vrij breed: rondvluchten, luchtpubliciteit, vliegopleidingen en het verhuren van onze toestellen. Bij het grote publiek zijn we vooral bekend voor onze rondvluchten waaronder het stuntwerk met de Vondelmolen Pitts (zie ook artikel, link www.hangarflying.eu/2016/02/acrobatie-luchtdoop-met-de-vondelmolen-pitts/)”

“Een andere specialisatie is luchtpubliciteit. Begin dit jaar werd er zelfs een tweede sleeptoestel aangeschaft. Een Socata MS-893A Rallye Commodore 180 met registratie OO-VON.”

 

Meter en peter dopen de naam de Diamond DA40NG. OO-JOZ verwijst naar de vader van Jan en de man van meter Friede.

Na de doop mochten meter en peter even genieten van een korte rondvlucht.

 

Vliegopleidingen

“Het hoofddoel van onze Approved Training Organization (ATO) is bekwame en veilige piloten opleiden. Naast een basisprogramma bieden we ook gespecialiseerde opleidingen aan zoals nacht- en acrovliegen of zelfs een instructeursopleiding. Dat we de aspirant-piloten een correcte attitude en dosis professionaliteit meegeven spreekt voor zich. Daarvoor een speciale dank aan Wim Ollieuz, onze head of training en het team van beroepsinstructeurs. In het bijzonder aan Daniël Poelman, die zich onderscheidt door zijn ervaring en wijsheid.

Het implementeren en naleven van de nieuwe Europese luchtvaartwetgeving vraagt dagelijks hard werken, en om dat in goede banen te leiden hebben we compliance en monotoring manager Joachim Dejonckeere.”

OO-JOZ ook nog eens door de luchthavenbrandweer gedoopt.

Meter Friede na haar rondvlucht: “Wat opvalt is de stilte. Ik heb vroeger nog meegevlogen met andere vliegtuigen en deze machine is opmerkelijk stiller.”

Peperkoek

De eigenaar van Propeller bvba is nog steeds Jan Borms: “Voor de dagelijkse beslommeringen doe ik beroep op Scott. Propeller heeft ondertussen een mooi parcours afgelegd. Als privé-piloot kocht ik een ‘vliegerke’ om goedkoper te gaan vliegen. Maar dat bleek eigenlijk helemaal niet goedkoper te zijn. Om de kosten te recupereren ga je het dan verhuren, maar door een wijziging in de wetgeving moet je een firma hebben om dat te kunnen. Propeller bvba werd opgericht. Vervolgens kwam er een IFR-toestel bij, maar hadden we nog geen acrotoestel. Zo gaat dat dan, van het ene kwam het andere.”

Jan Borms, oprichter en eigenaar van Propeller: “Ik vloog vroeger ook, maar met de dagelijkse beslommeringen om peperkoek te maken ontbreekt de tijd.”

“Als vrijetijdspiloot heb ik meer dan tien jaar gevlogen, zelfs met helikopters. Maar nu heb ik er geen tijd meer voor als zaakvoerder van Vondelmolen (een peperkoekfabrikant, TB). Ik woon op 85 kilometer van Wevelgem, vroeger stond ik hier op een uurtje, tegenwoordig is dat al minstens anderhalf uur. Om eens te komen vliegen ben je minstens een dag kwijt. En met mijn wisselende agenda is dat moeilijker in te plannen. Omdat ik voor mijn werk sowieso veel in het buitenland vertoef, neem ik vaak het vliegtuig. Maar om zelf te vliegen ontbreekt de tijd.”

“Of ik ooit nog zelf zal vliegen? Het zal er niet meer van komen. Ik moet alles opnieuw doen. Van reglementering, theorie en praktijk. Als je iets ouder wordt gaat dat zo eenvoudig niet meer. Het is ook een stuk moeilijker geworden. Al zijn bepaalde stukken weer eenvoudiger: navigeren met een GPS in plaats van een kaart te gebruiken, is poepsimpel. Maar er zijn ook niet weinig beperkingen bijgekomen. Op lage hoogte gaan vliegen is nu uit den boze. Het staat er ook vol windmolens natuurlijk.”

Propeller kreeg bij de aankoop van de Diamond DA40NG begeleiding door Gill Aviation en in het bijzonder door Pieter en Bertrand Bril. Zij overhandigen het bedrijf het fraaie model van zijn nieuwste aanwinst.

“Iedereen wil graag een mooie en moderne vlieger om tripjes te maken,” stelt Jan over de vlootvernieuwing. “Onze nieuwe Diamond DA40NG is full IFR en heeft een glass cockpit. De dieselmotor maakt het toestel ook nog eens zuinig én geluidsvriendelijk.”

“Mijn vader Joz. Borms heeft ook nog gevlogen met zweefvliegtuigen in Saint-Hubert en later ook nog motorvliegtuigen. Maar mijn grootmoeder was er niet gerust in. De jaren vijftig zijn natuurlijk een heel ander tijdperk, bijna iedere week viel er wel ergens een vliegtuigje uit de lucht. Ook bij het leger, dat waren bijna kamikazepiloten bij wijze van spreken. Nu is het vliegen een van de veiligste maar ook een van de meest gereglementeerde hobby’s ter wereld.”

Vondelmolen en Propeller zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer