Messerschmitt Me 163 Komet

Komet1_800.jpg

Wevelgem, 26 maart 2013. De Me 163 Komet was het eerste operationele raketvliegtuig ter wereld. In 1944 probeerde nazi-Duitsland tevergeefs zijn steden te beschermen tegen de geallieerde luchtbombardementen. Duitse technici concentreerden zich vooral op de perfectionering van Wunderwaffen zoals de Komet. De komst van dit razendsnelle toestel was een mijlpaal in de militaire luchtvaartgeschiedenis. In zijn nieuwe boek ‘Messerschmitt Me 163 Komet’ beschrijft luchtvaartkenner Bart Vandamme het hightech raketvliegtuig en de overwinning die zes Amerkaanse piloten behaalden op dit onmiskenbaar staaltje van technisch vernuft.

Bart schetst eerst de historiek van de Komet. Verwacht geen droge technische gegevens, wel een aangenaam geschreven verhaal. De geschiedenis van de onaantrekkelijk uitziende Komet begint in 1926 toen Dr. Alexander Lippisch zich toelegde op de ontwikkeling van staartloze vliegtuigen. Omdat hij enkel ervaring had met houten rompen werd het ontwerpbureau in 1939 overgebracht naar Messerschmitt. De eerste testvluchten van de Komet vonden plaats zonder raketmotor. Een Messerschmitt Bf 110 bracht de Komet naar hoogtes tussen 4.000 en 8.000 meter en het motorloze toestel kwam in glijvlucht terug naar de aarde. Dankzij de expertise die Lippisch had opgebouwd met zweefvliegtuigen, beschikte de Komet over goede zweefvliegeigenschappen. De eerste testvlucht met een ingebouwde raketmotor vond plaats op 10 augustus 1941 en de Luftwaffe was erg opgetogen over de prestaties. De meetinstrumenten op de grond registreerden toen al een snelheid van 800 km/h. Op 2 oktober 1941 haalde piloot Heini Dittmar een topsnelheid van 1.004 km/h. Tijdens de vlucht was zijn Komet hevig beginnen schudden, Dittmar had aan de lijve de eerste effecten gevoeld van de geluidsmuur.

Om gewicht te besparen werd de Me 163 uitgerust met wielen die na de start werden afgeworpen, voor de landing beschikte het raketvliegtuig over een ski en een staartwiel. Heel wat befaamde piloten mochten het toestel testvliegen, o.a. Hanna Reitsch. Bart beschrijft hoe de door Hitler gedecoreerde dame tijdens haar vijfde vlucht met de Komet bijna het leven verloor.

Er bestond geen duoversie van dit vliegtuig, piloten moesten van de eerste keer solo vliegen. Een van de gevaarlijkste momenten was de brandstofbevoorrading van het raketvliegtuig, het werd getankt met een zeer explosief mengsel. Daarna kon de raketmotor, die maar maximum vijf minuten stuwkracht leverde, het toestel op twee minuten een hoogte laten bereiken van 10.000 meter. Geen enkele Messerschmitt Me 163 Komet heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog boven België gevlogen, de dichtste basis in de buurt was het Nederlandse Venlo.

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden maar zes Amerikaanse piloten de kans gezien om een Komet neer te halen. Bart focust op het leven van deze piloten en hoe ze de raketvliegtuigen hebben neergehaald. In alle gevallen werden de Komets neergeschoten toen de raketmotor was gestopt, of toen ze snelheid minderden tijdens een manoever.

Opvallend in het boek zijn een aantal gesigneerde foto’s van luchthelden. Bart heeft inderdaad een unieke collectie gesigneerde foto’s kunnen verzamelen van bekende azen en minder bekende piloten, testpiloten en astronauten. Hij onderhield ook een intense briefwisselingen met de veteranen. Zijn idee om dit boek te schrijven dateert al van 2001. Bart: “Tijdens mijn reizen naar de VS heb ik talrijke luchtvaartmusea bezocht. Eentje daarvan was Planes of Fame Air Museum (Chino, California, http://planesoffame.org) waar talrijke raketvliegtuigen worden opgesteld w.o. de Komet.”

‘Machbuster Bart,’ die gefascineerd schrijft over snelle oorlogsvliegtuigen en hun heldhaftige piloten, is voor een uitgeverij die interesse had in dit nochtans vlot leesbare boek, weer moeten uitwijken naar Nederland. Bart: “Geen enkele Belgische uitgeverij was geïnteresseerd in mijn werk. Wij zijn nu druk in de weer om mijn eerste boek te vertalen in het Engels, dit voor een uitgave in de VS. We willen het uitgeven in november 2015 naar aanleiding van het eerste wereldsnelheidsrecord van de Gloster Meteor. Ook daarvoor zijn we nog op zoek naar een uitgeverij.”

Bart Vandamme, auteur van ‘De snelste mens ter wereld’ en ‘Me 163 Komet’ is ook op zoek naar een uitgeverij voor een Engelstalige versie van zijn eerste boek. (Foto Bart Vandamme)

ISBN 9789461534477, formaat 13,5 cm x 19 cm, 173 pagina’s met ong. 90 afbeeldingen in zwart-wit.

Prijs: 12,50 euro (prijs exclusief 3 euro verzendingskosten.) Bestelling: door storting van het bedrag op rekeningnummer BE46 0012 0511 2236 van Bart Vandamme, Vliegpleinstraat 3, 8560 Wevelgem, met vermelding ‘Me 163 Komet.’ Inlichtingen: bvandamme64@hotmail.com, tel 056/32 59 12 (na 19 uur) of 0479/57 15 13.

Ook bij uitgeverij Aspekt verscheen in 2010 van Bart Vandamme ‘De snelste mens ter wereld.’ ‘Me 163 Komet’ en ‘De snelste mens ter wereld’ zijn tegen een gezamenlijke promotieprijs te koop van 30 euro (prijs exclusief verzendingskosten.)

Frans Van Humbeek        

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer