Uw beste vriend in huis

HF_KAL_1.jpg

Lichtervelde, 1 januari 2012. Elke ochtend is er weer hetzelfde ritueel. Opstaan, wassen, plassen, ontbijt … maar eerst de kalender! En in dit huis zijn alleen kalenders gewenst die vliegtuigen tonen, of wat had je gedacht.

De mooiste kalender in the business is deze van Pilatus Aircraft. Zo had de kalender voor het voorbije jaar op de cover deze schitterende foto van de PC-21 overheen Sydney Harbour, Australië met zicht op de beroemde Opera House. (Foto Jon Davison)

In de keuken is Garfield present met telkens weer een andere grap. Zo begint in ons huis de dag met een brede smile of een fijn monkellachje. De strip van Jim Davis op de Garfield-kalender van net voor Kerstdag was weer ’s van zo’n torenhoog niveau. Op plaatje één zie je Jon aan de telefoon: “Hoi, Oma, Geniet je van een ouderwetse kerst? Op plaatje twee antwoordt Jon: “tuurlijk, ik wacht” en op plaatje drie wendt hij zich naar Garfield en zegt: “ze landt haar paraglider in Belize” …

In huis wordt vervolgens elke ochtend op de koffietafel een bladzijde in het boek van Yann Arthus Bertrand omgedraaid. Het boek toont voor elke dag de schitterendste foto vanuit de lucht op planeet aarde. Met info van ecologische inslag. Voor 2012 ligt een boek van de man op tafel met 366 dagen. 2012 is immers een schrikkeljaar en op 29 februari neemt de topfotograaf ons mee naar Zelzate, of all places, in Belgium, 51°12’N-3°49’E.

De dagelijkse kalender in boekvorm van de Franse topfotograaf Yann Arthus-Bertrand ligt op welhaast elke koffietafel van de liefhebber van luchtfoto’s.

Aan de muur vochten lange tijd en in een ver verleden diverse kalenders om de gunst het jaar te mogen begeleiden met de mooiste foto’s. Soms was dat een kalender van Airbus, soms deze van Boeing. Ook Lufthansa was vaak in de running maar het pleit is nu al vele jaren beslecht in het voordeel van het Zwitserse Pilatus Aircraft.

Wat ’n schitterende kalender is dat telkens weer. En elk jaar ook, is het even stressen. Valt de Pilatus-kalender dit jaar weer in de bus of niet? Als de postbode dan aanbelt met onder de arm de fel begeerde doos met daarin die kalender (60x60cm), is dat een moment van grote opluchting: daar is ie dan. Als een vertrouwde vriend die je warm binnen haalt.

De kalender van Pilatus Aircraft is intussen net zo gegeerd als de kalender van bandenfabrikant Pirelli. De kalender van Pilatus toont geen schaars geklede dames maar bloedmooie vliegtuigen uit eigen stal.

Hop, aan de muur die kalender, voor weer een jaar met elke maand een nieuwe foto, vaak van een topfotograaf. Voor foto’s van de vliegtuigen PC-6 en PC-21 van Pilatus tekent Katsu Tokunaga en voor het eerst is Jessica Ambats present met een foto van de PC-12 over de Golden Gate Bridge in San Francisco, in de VS.

Erg leuk is dat Pilatus, zo je intekent, voor de volgende maand, telkens over de mail de kalender stuurt die als wallpaper op je computer kan worden geïnstalleerd.

http://www.pilatus-aircraft.com/index.php?actpos=68&openarticle=#215

Schitterend gezelschap is dat, het gehele jaar door.

De Amerikaanse Jessica Ambats van Plane & Pilot schoot foto’s van de PC-12 over South Bay, San Francisco, USA met zicht op de Golden Gaten Bridge.

Zelf hou ik persoonlijk een vol jaar lang de mooiste foto’s bij die mij gedurende het voorbije jaar charmeerden. Aan het eind van het jaar haal ik dan uit dat computermapje de mooiste foto’s. Ik vraag aan mijn hondstrouwe laptop een deftige kalender tevoorschijn te toveren waar ik dan die foto’s in gooi. Met een eenvoudige opdracht gaat de kalender voor druk naar een van de talrijke bedrijfjes op het internet die daarin zijn gespecialiseerd. Voor de vereffening van de centen is er VISA.

Elke maand stelt Pilatus Aircraft een maandkalender ter beschikking als wallpaper op het computerscherm. Hier een foto die de PC-12 toont over de Oro-rivier in Kununurra in West-Australië. (Foto Jon Davison)

Voor mijn persoonlijke kalender schik ik de foto’s naarmate de seizoenen vorderen. Dat is wat het de kalender van Pilatus dit jaar ontbreekt. Zomerse zichten zijn te zien op de kalendermaanden in het najaar of omgekeerd. Dat vind ik fout en misschien moet ik dat het bedrijf wel ’s laten weten.

Een home-made calendar artisanaal in huis gemaakt, is eveneens leuk om het hele jaar bij de hand te hebben. Vandaag zijn er genoeg bedrijven op het internet die het product van zo’n huisvlijt, netjes gedrukt in de brievenbus deponeren.

Een luchtvaartfan is graag omringd door vliegtuigen. Als ze dan nog ’s zijn afgebeeld op foto’s die via een kalender geheel het jaar door het vliegershart opvrolijken, dan is dat fraai meegenomen. Het komende jaar kan dus op dit vlak, ten huize van uw verslaggever, al niet meer stuk.

Om af te sluiten nog een foto uit de kalender van Pilatus voor 2012: Davison fotografeerde een PC-12 van de Royal Flying Doctor Service of Australia nabij Troubridge Island in Zuid-Australië.  Doet dit al niet dromen van vakantie in tropische wateren? Daar heeft de PC-12 op de foto echter geen boodschap aan want de kist is op medische interventie.
(Foto Jon Davison)

De kalender van Pilatus Aircraft kost CHF 27.85 (22,35 €). Surf naar:
www.pilatus-aircraft.com/linkInDirect.php?linkInDirect=actpos:234

Guido Bouckaert

Picture of Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer