Veelbelovend WK zweefvliegen voor Belgische piloten

CIMG2980.jpg

Zaventem, 23 juli 2010. Tussen 3 en 17 juli vond in Slovakije het wereldkampioenschap zweefvliegen in de Clubklasse en de Standaardklasse plaats. Onder de deelnemers ook vier jonge Belgische piloten, die zich in hun eerste WK bij de senioren meteen van hun beste kant lieten zien. Naast een goede algemene notering lieten ze zich enkele malen opmerken door sterke dagprestaties.Prievidza, gelegen in het Slovaakse Tatragebergte, was de setting van het 31e FAI World Gliding Championship waar de Belgische delegatie van vier deelnemende piloten en hun team onder leiding van team captain Hilde Schmelzer (de moeder van deelnemer Bert Jr.) te gast waren.

De openingsceremonie met intocht van de teams, onder grote publieke belangstelling.
(Foto Bert Jr. Schmelzer)
Teambespreking met voldoende humor.
(Foto Bert Jr. Schmelzer)

WK-winst was er voor de Pool Sebastian Kawa die voor de 6e maal wereldkampioen werd in de Standaardklasse. Bert Jr. Schmelzer werd knap 6e en Dennis Huybreckx mocht zich als 42e deelnemer in de ranking laten noteren. In de Clubklasse kon de Duitser Arndt Hoverstadt de eer wegkapen. De Belgische piloten Wim Akkermans en Yves Ruymen behaalden respectievelijk de 13e en de 47e plaats in het klassement.

Reeds op de openingsdag van de wedstrijd (4 juli) liet Bert Jr. Schmelzer zijn tegenstanders zien dat ze best met hem rekening houden. Hij eindigde vijfde en duldde enkel de absolute wereldtop voor zich, waaronder inmiddels zesvoudig wereldkampioen en nummer één in de IGC wereldranglijst Sebastian Kawa. Twee dagen later kwam Bert Jr. weer als zesde over de finish lijn en versterkte daarmee zijn positie in de tussenstand.

Wim Akkermans klaar voor de start.
(Foto Wim Akkermans)
Lies Van Eyken en Jelle Vandebeek tijdens de wafelenbak op de internationale avond.
(Foto Raf Zegels)

Een Vlaamse “feestdag”
De absolute topdag voor onze Vlamingen was ongetwijfeld 11 juli. Zowel Bert Jr. Schmelzer als Wim Akkermans haalden elk in hun klasse een knappe derde plaats. Dennis Huybreckx deed er nog een schepje bovenop met een vijfde plaats.
Wim Akkermans herhaalde zijn stunt de dag nadien met opnieuw een derde plaats. Bert Jr. en Wim bleven sterk presteren en veroverden even de vijfde plaats in de tussenstand.

Final glide door de regen.
(Foto Wim Akkermans)
Het Belgisch kamp.
(Foto Rinus Akkermans)

De voorlaatste dag van de wedstrijd, door de weersomstandigheden omgevormd tot een loterij, deed hen echter de das om. Bert Jr. moest een plaats prijs geven, Wim werd teruggeslagen naar de dertiende plaats.

Dennis Huybreckx vloog een regelmatig WK en liet zich als neofiet met een vijfde plaats in het dagklassement opmerken. Dat hij in Prievidza indruk maakte getuigen de felicitaties die hij ontving van Kawa. Tijdens de 368 km lange vlucht op 11 juli geraakte Kawa meer hoogte kwijt dan hij gewenst had. Na een moeizame zoektocht naar thermiek vond hij dankzij Dennis naar zijn mening de beste stijgwind van de dag. Ook de laatste wedstrijddag legde Bert Jr. de wereldkampioen het vuur aan de schenen. Ze eindigden ex aequo op de 9de plaats.

Voltanken van de standaardklasse-toestellen.
(Foto Raf Zegels)

Bert Jr. Schmelzer
Dat zweefvliegen een sport is waarin je met een ééndagsstunt geen WK wint hebben Kawa, Hovestadt en Schmelzer bewezen. Beide wereldkampioenen behaalden in dit WK geen enkele dagoverwinning. Bert Jr Schmelzer vloog een regelmatig WK en laat vijf piloten achter zich die wel een dagoverwinning binnen rijfden. De jonge Wommelgemnaar kan trots naar huis komen want enkel de absolute wereldtop moet hij (nog) voor zich dulden in het eerste senioren WK waaraan hij deelneemt. Met zijn leeftijd van 27 jaar heeft deze beloftevolle piloot zeker nog de tijd en het potentieel om verder te groeien in deze uitdagende maar veilige sport.

Bert kan terugvallen op meer dan 1.900 vlieguren en om en bij de 100.000 km
langeafstandsvluchten. Hij won vier opeenvolgende jaren de Charronbeker, hij won in 2006 het oefen-WK voor junioren in Rieti (Italië) en hij won in 2006 en 2008 de prestigieuze Klippeneck wedstrijd in Duitsland. Bert werd derde op het Belgisch Kampioenschap Zweefvliegen 2010 in St-Hubert. Momenteel leidt Bert Jr. Schmelzer het klassement voor de Beker Van Vlaanderen 2010.

Wim Akkermans in final.
(Foto Raf Zegels)

Eco-vriendelijke Formule 1 in 3 dimensies
Zweefvliegen is een boeiend samenspel tussen piloot, vliegtuig en natuur. Dankzij natuurlijke warme stijgende luchtstromingen kunnen zweefvliegtuigen zonder motor, en dus zonder lawaai of uitstoot, trajecten afleggen van honderden kilometers. Hierbij worden topsnelheden gehaald tot ca. 220 km/h. De gemiddelde snelheid over een volledig traject tijdens een WK varieert tussen de 100 km/h en 140 km/h.

De opzet van een zweefvliegwedstrijd is vrij eenvoudig: de wedstrijdleiding stippelt een traject uit en de deelnemers vliegen dat traject in een zo kort mogelijke tijd. De keerpunten die het traject bepalen worden vastgelegd door middel van GPS coördinaten. Via GPS-apparatuur aan boord van de zweefvliegtuigen wordt gecontroleerd of een deelnemer of deelneemster wel degelijk het opgelegde traject correct gevlogen heeft.

Yves Ruymen tijdens de landing.
(Foto Raf Zegels)

Het klinkt eenvoudig, maar zo’n wedstrijdvlucht vergt naast vliegtechnisch vernuft een sterke mentale veerkracht, een goede fysieke conditie en listig taktisch doorzicht. De uitstekende sfeer in het Belgische team tijdens het WK heeft zonder meer bijgedragen tot de knappe eindresultaten waarop de deelnemers mogen terugblikken.

WK Open Klasse
Het wereldkampioenschap zweefvliegen Open Klasse is op het moment van publicatie ook al achter de rug en werd tussen 20 juli en 7 augustus beslecht in het Hongaarse Szeged. Onder de acht Belgische deelnemers vinden we onder meer Bert Sr. Schmelzer, de vader van Bert Jr. en Tijl Schmelzer, die ook aan het kampioenschap deelnam. Bert Sr. is onze lezers ook bekend van het puike zweefvliegboek dat via onze website aangeboden wordt. (Zie artikel)

Het bergachtige landschap vanuit de cockpit.
(Foto Bert Jr. Schmelzer)

Voor meer informatie over de aantrekkelijke zweefvliegsport kan je mailen naar info@lvzc.be, meer info op www.zweefvliegen.be.

Heikki Deschacht en Giovanni Verbeeck
Heikki Deschacht is de coördinator van het promoteam zweefvliegsport van de Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs.

Op de valreep kregen we nog dit heuglijk bericht van de Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs:
“Voor het eerst sedert 1974 behaalt een Belg een medaille in een FAI wereldkampioenschap zweefvliegen. Pierre en Arnaud de Broqueville uit Postel (nabij Mol) pakten de bronzen medaille in de open klasse. Acht Belgische zweefvliegpiloten streden van 25 juli tot en met 7 augustus om de wereldtitel in de open klasse, 18m klasse en 15m klasse zweefvliegen in het Hongaarse Szeged.”

Natuurlijk gelukwensen van Hangar Flying!

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer