Vandalisme graf Nélis

Evere, 7 maart 2011. Een correspondent signaleerde ons vandaag dat het graf van luchtvaartpionier Georges Nélis zeer zwaar werd toegetakeld door vandalen. De familie van Nélis werd op de hoogte gebracht van het vandalisme.

Georges Nélis mag beschouwd worden als de grondlegger van de Belgische militaire en burgerlijke luchtvaart. Nélis werd in Halle geboren op 22 mei 1886. Hij was de eerste militair om een vliegbrevet te halen en stond aan de wieg van SNETA en SABENA en van de Congolese luchtlijnen. Hij was ervan overtuigd dat België een eigen luchtvaartindustrie moest bezitten en dat leidde tot de oprichting van SABCA. Nélis overleed op 2 maart 1929 en werd met militaire eer in Elsene begraven. Een jaar later werd zijn lichaam overgebracht naar een graf in Evere. Het monumentale graf kwam er na een nationale inzameling en werd ingehuldigd op 23 maart 1930. Het ontwerp was van de hand van Ernest Jaspar en het bronzen beeld werd vervaardigd door Pierre De Soete.

Frans Van Humbeek

  • Het monumentale graf ligt op de begraafplaats van Brussel in Evere, op de plaats waar de ‘49 Laan’ uitkomt op het Plein der Geallieerden. Op het graf ligt Icarus met daarover een vleugel waarvan de punt overgaat in een propeller. Dit is een foto van het onbeschadigde graf, genomen op 19 december 2007. (Foto Paul Van Caesbroeck)

  •  
  • Het is onduidelijk wanneer de diefstal van het koperen beeld van kunstenaar Pierre de Soete precies heeft plaatsgevonden. Ook de gevleugelde helm, boven de koperen gedenkplaat, is verdwenen.

  •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer