Jan Van der Cruysse PROTY 2011

Sint-Lambrechts-Woluwe, 6 april 2011. In 1989 besloot de Aviation Press Club of Belgium (APC) jaarlijks een onderscheiding toe te kennen aan een persoon die een uitstekende prestatie levert in de Belgische of Luxemburgse luchtvaartsector (Man/Woman of the Year, MOTY/WOTY). De onderscheiding kan ook gaan naar een communicatieverantwoordelijk (PR of the Year, PROTY). Dit jaar werd de gegeerde PROTY toegekend aan Jan Van der Cruysse, Media Relations & Corporate Communications Manager van The Brussels Airport Company.

Frans Van Humbeek

Foto’s: Guy Viselé

  • Patrick Anspach, luchtvaartjournalist van L’Echo, beschreef op een ludieke manier met wat voor vragen Van der Cruysse soms wordt opgezadeld. Soms krijgt hij telefoon om te vragen of een bepaalde passagier al is aangekomen, zelfs zonder vluchtnummers te kennen. Verbazing alom als hij niet kan antwoorden. Er zijn vragen als “mag ik een lavabo meenemen op reis?” Of iemand vroeg om een “mes of iets dergelijks voor de grap in iemands bagage te steken.” Als Van der Cruysse ’s ochtends om 6 uur wat slaperig de telefoon opneemt, wordt wel eens gevraagd of hij misschien op vakantie is. Een communicatieverantwoordelijke wordt inderdaad weinig rust gegund.

  •  
  •  Jan Van der Cruysse en Luk De Wilde genieten duidelijk van de speech van Patrick Anspach. In 1989 begon Jan Van der Cruysse op Brussels Airport als communicatieverantwoordelijke voor de handling agent Belgavia (nu Aviapartner). Een paar jaar later maakte hij de overstap naar Brussels Airport (http://www.brusselsairport.be) waar hij nu al 17 jaar woordvoerder is. Nog maar weinig vragen kunnen hem echt verrassen. In zijn speech voor het APC herinnerde hij ons aan enkele memorabele momenten uit zijn luchtvaartcarrière. Hij maakte de inhuldiging mee van de nieuwe terminal (1994) en pier A (2002), hij stond de pers te woord na de crash van de Tarom A310 nabij Boekarest (1995) met daarin heel wat Belgen, er waren de Schalkse Ruiters die de veiligheid op Brussels Airport aan de kaak stelden, het drama van 9/11 en het faillissement van Sabena (2001), de eerste vluchten van Thomas Cook Belgium (2002), de mislukte start van de Kalitta Air Boeing 747-200F (2008) en zoveel meer bijzondere gebeurtenissen. 

  •  
  • Luk De Wilde, de voorzitter van de APC, overhandigde de PROTY-trofee aan Jan Van der Cruysse. “Jan werd na rijp beraad en met een meerderheid van stemmen door de leden van de APC verkozen tot communicatiemanager van het jaar”, aldus Luk De Wilde. “De leden onderstreepten zijn inzet en bereikbaarheid, vaak ook in moeilijke omstandigheden.”
    Van der Cruysse: “Communicatie is teamwork. Ik wil dan ook al mijn medewerkers danken voor de prima samenwerking. Ik weet dat ik nu zonder zorgen op vakantie kan vertrekken want vandaag mag ik u Nathalie Van Impe voorstellen, de nieuwe Head of Communications van The Brussels Airport Company.” De toekomst voor de woordvoerders van Brussels Airport belooft nog boeiend te worden, denk maar aan projecten als de westelijke uitbreiding van de A-pier en de modernisering van het centrale luchthavengebouw uit 1958.

  •  
  • Als gastspreker verwelkomde de APC advocaat Arthur Flieger (www.fliegerlaw.com). In zijn voordracht “Emissions Trading System (ETS): EU versus ICAO, David versus Goliath” pleitte hij vooral voor een mondiale aanpak voor de handel in emissierechten voor de luchtvaartsector, een Europese aanpak alleen biedt onvoldoende mogelijkheden voor de internationale luchtvaart.

  •  
  • Arnaud Feist, CEO van The Brussels Airport Company, feliciteert Jan Van der Cruysse. Ook de echtgenote van Jan werd in de bloemetjes gezet.

  •  
  • Patrick Anspach (journalist L’Echo) en Paul De Backer (ex-woordvoerder van Brussels Airport.)

  •  
  • Geert Sciot en Wencke Lemmens, woordvoerders van Brussels Airlines, feliciteren Jan Van der Cruysse.

  •  
  • De uitreiking van de PROTY ging door op de binnenplaats van het Hof Ter Musschen in Sint-Lambrechts-Woluwe, ooit de maatschappelijke zetel van Sabena.

  •  
Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer