Emirates eindelijk op Brussels Airport

Zaventem, 5 september 2014. Het werd al eventjes aangekondigd in de media, maar vandaag streek Emirates, de toonaangevende luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE,) neer in het hart van Europa. Een belangrijk feit voor Brussels Airport, het is nu een van de weinige luchthavens ter wereld die aangevlogen wordt door elke maatschappij van de zogenaamde ‘ME3-Airlines,’ de drie belangrijkste luchtvaartmaatschappijen uit de Emiraten: Etihad, Qatar Airways en nu dus ook Emirates.

Emirates, veruit de grootste van de ME3, vliegt vanaf heden dagelijks tussen Brussel en Dubai en zet hiervoor een Boeing 777-200LR (long range) in, ondanks een vliegduur van minder dan 7 uur. Voor Emirates is de 777-200LR echter een van de kleinere toestellen in een vloot die louter uit widebodies bestaat. Deze variant van de Boeing Tripple Seven werd eigenlijk ontwikkeld voor ultralange vluchten maar wordt door Emirates voornamelijk gebruikt om nieuwe routes aan te vliegen, een rol die vroeger weggelegd was voor de A330 of A340, maar op termijn zullen deze ‘kleinere’ Airbussen uitgefaseerd worden. Emirates heeft gekozen om op langere termijn slechts met twee toesteltypes te werken: de Boeing 777 in zijn verschillende uitvoeringen en de Airbus A380. Van beide families is Emirates nu al de belangrijkste gebruiker ter wereld.

Met Brussel voegt Emirates de 37e Europese bestemming toe aan haar netwerk, na het Noorse Oslo eerder deze week. Later dit jaar, op 27 oktober, wordt er ook gestart met een lijndienst tussen Dubai en Budapest. België is een belangrijke partner van de VAE, al was het maar omwille van de miljoenen doosjes Godiva-pralines die dit jaar al uitgedeeld zijn aan de premium-passagiers, vertelt Thierry Aucoc, Senior VP Commercial Operations Europe and Russia, met een kwinkslag aan de verzamelde pers. Maar denk ook maar aan het succesverhaal van baggeraar Jan De Nul die in Dubai actief is en ondermeer meewerkte aan de creatie van het wereldberoemde Palm Jumeirah. Ondertussen zouden er al meer dan 3.000 Belgen tewerkgesteld zijn in de Emiraten, waarvan er 170 werken bij luchtvaartmaatschappij Emirates. De Belg Amaury De Doncker was vandaag de first officer die de delegatie VIPs overvloog aan boord van de inhuldigingsvlucht tussen Dubai en Brussel en ook de terugvlucht naar de VAE zal door een aantal Belgische bemanningsleden verzorgd worden.

Naast de O/D-traffic tussen beide landen is dé grote troef van Emirates natuurlijk haar intercontinentale hub te Dubai van waaruit er 145 bestemmingen wereldwijd aangevlogen worden. De ideale ligging ervan – halfweg tussen Europa en het Verre Oosten – zorgt ervoor dat Emirates als geen ander een concurrentieel voordeel heeft wanneer het aankomt op het aanbieden van connectievluchten; het hele bedrijfsconcept is hierop gebaseerd. Volgens Aucoc zijn er vooral boekingen uit China, Japan en India voor de nieuwe route.

Op dag twee en drie van de operaties werd vlucht EK183/184 van en naar Dubai reeds gevlogen met een grotere Boeing 777-300ER die naast meer passagiers ook een groter tonnage aan luchtvracht kan vervoeren. Emirates SkyCargo, de vrachtdochter, biedt op elke vlucht een capaciteit aan van 17 ton. Naast de zogenaamde belly freight aan boord van de passagiersvluchten, beschikt Emirates ook over een vloot van dedicated 747- en 777-vrachttoestellen.

Vlak voor we deze fotoimpressie afrondden werd er een persbericht verspreid dat Emirates vanaf 1 februari 2015 de 777-200LR op vaste basis vervangt door de 777-300ER. En dan is het wachten op de A380?

Tekst en foto’s: Giovanni Verbeeck

 • Aankomst van EK183, gevlogen door Boeing 777-200LR A6-EWB. Ter ere van de inhuldigingsvlucht krijgt het toestel een eresaluut van de brandweer van Brussels Airport vooraleer het parkeerpositie 205 opdraait.

 •  
 • De Boeing 777-200LR werd eigenlijk ontwikkeld voor ultralangeafstandsvluchten, zoals hier bij de landing in Los Angeles waar ik deze foto maakte op 26 november 2010. Door het relatief geringe aantal zitjes aan boord, een totaal van 266 in een F8C42Y216-configuratie, leent het toestel zich eveneens perfect tot het openen van nieuwe bestemmingen. Emirates beschikt over elk huidige subtype van de 777-familie (777-200A, 777-200ER, 777-200LR, 777-300A, 777-300ER en de 777-F (freighter)) en is met een vloot van 140 Tripple Sevens de belangrijkste gebruiker van het type. De maatschappij uit Dubai is met 115 orders voor de 777-9X en 35 orders voor de 777-8X eveneens de launch customer voor de toekomstige varianten van de grote twin van Boeing.

 •  
 • Arnaud Feist, CEO Brussels Airport (links), ontving na de aankomst van EK183 de VIP-delegatie van Emirates onder leiding van de Fransman Thierry Aucoc, Senior VP Commercial Operations Europe and Russia (centraal).

 •  
 • Als Country Manager Belgium and Luxemburg werd de Belg Jean-Pierre Martin aangesteld. Hij meent dat de nieuwe verbinding tussen België en de VAE een bijzondere opsteker is voor de Belgische reiziger die dankzij Emirates toegang krijgt tot een van de belangrijkste luchtvaartnetwerken ter wereld. Zowel in Economy Class als in Business en First kan het Emirates-product zich meten met de beste concurrenten.

 •  
 • Twee stewardessen van Emirates in het bekende tenue promoten het hoogstaande cateringproduct van de luchtvaartmaatschappij. Volgens de directie krijg je, ongeacht van de klasse waarin je vliegt, steeds waar voor je geld wanneer je bij Emirates een ticket boekt. Zowel het hard- als het soft product van de maatschappij staat op een erg hoog niveau. Denk hierbij aan de laatste generatie vliegtuigen (eind 2013 was de gemiddelde leeftijd van een Emirates-toestel 6 jaar) met comfortabele, en in Business en First rechtuit luxueuze, stoelen en het bekroonde ice-entertainmentsysteem dat meer dan 1.800 uur aan film- en muziekmateriaal te bieden heeft. Een minder courant extraatje is een limousineservice aan huis voor alle Business- en First-passagiers.

 •  
 • Hello Brussels! VP Thierry Aucoc schetst ons in enkele minuten de belangrijkste pijlers van Emirates en haar hub te Dubai.

 •  
 • Na de welkomstspeeches overhandigen CEO Feist en VP Aucoc elkaar enkele relatiegeschenken.

 •  
 • Toen Emirates in 1985 haar operaties startte met één Boeing 737-300, de AP-BCD die geleased werd van het Pakistaanse PIA, verwachtte niemand het succes dat de maatschappij vandaag kent. Nadien volgde er nog een A300-200 die eveneens uit Pakistan kwam en vanaf 1987 begon Emirates eigen toestellen aan te schaffen, een mix van Airbus A310-300’s en de A300-600R, een langeafstandsversie van de oorspronkelijke A300. Op 23 augustus 1999 fotografeerde ik A300 A6-EKF bij de start in Frankfurt. Opmerkelijk: in 2001 verkocht Emirates dit frame aan Lufthansa, een van haar grote concurrenten.

 •  
 • Sinds 2001 vliegt Emirates op Düsseldorf, het toestel bij uitstek voor de start-up was destijds de kleinere A310; A6-EKP werd hier gefotografeerd bij de landing op baan 23L in juni 2001. Let ook op de strakke vlag van de Verenigde Arabische Emiraten op de staart van de Airbus, ondertussen werd het schema lichtjes gemoderniseerd.

 •  
 • Deze Airbus A310F vliegt sinds 2005 bij Emirates SkyCargo. Ondertussen zijn ook bij de cargodochter alle A310’s uitgefaseerd ten voordele van 2 747-400F’s (die overigens geleased worden bij TNT en bijgevolg ingeschreven zijn in het Belgische register) en een groeiende vloot van 777’s.

 •  
 • Voor het vertrek van EK184 naar Dubai worden we uitgenodigd aan boord van het toestel. In de Business-cabine staan flight attendants Veerle Van Ryckeghe en Virginie Cielen ons te woord voor wat extra uitleg over de service aan boord. Samen met de purser en de twee piloten in de cockpit vervolledigen ze de Belgische bemanning van deze vlucht.

 •  
 • In de voorste sectie van de 777-200LR vinden we acht First Class-suites die over alle mogelijke luxe beschikken. Emirates is ook fier op de maaltijden, samengesteld door topchefs, die ze aan boord van hun vluchten kunnen aanbieden.

 •  
Picture of Giovanni Verbeeck

Giovanni Verbeeck

is al enkele jaren professioneel actief in de wereld van de luchtvaartoperaties, meer bepaald in de vliegtuigafhandeling. Zijn interesses binnen het team gaan dan ook voornamelijk uit naar de airlines en de general aviation. Ook fotografie – en dat hoeven niet alleen vliegtuigen te zijn – is een van zijn passies.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer