Bronco Fan Dag 2015

Wevelgem, 15 maart 2015. Na het grote succes van de vorige edities wisten de dames en heren van het Bronco Demo Team weer heel wat vrienden en sympathisanten op te trommelen voor de vierde editie van de fandag. Het was opnieuw een gezellig evenement op hun thuisbasis Wevelgem.

Dit jaar staat in het teken van drie grote thema’s. Het Bronco Demo Team viert dit jaar haar vijfde verjaardag. Daarnaast is het vijftig jaar geleden dat de eerste vlucht van een OV-10 Bronco plaatsvond (16 juli 1965). Ten slotte pakt het team dit jaar uit met Bronco 99+18. Voor de gelegenheid werd het toestel in een Beiers jasje gestopt. Een historisch correct kleurpatroon.

Tony De Bruyn en de rest van het team hebben niet stilgezeten. Naast het onderhoud van de Bronco hebben ze ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem te voorzien van speciale stickers. Normaal gezien kunnen ze volgend jaar een tweede vliegende Bronco presenteren. Momenteel is de restauratie in volle gang in Groot-Brittannië en zijn alle stukken zo goed als klaar om te assembleren.

Daarnaast werden ook de Shorts Skyvans van Tony De Bruyn in een groen jasje gestoken en kunnen ze nu ook als het Skyvan Demo Team voorgesteld worden op vliegshows allerhande. De Skyvans worden zo goed als dagelijks ingezet bij militaire parachutesprongen in diverse landen. Ze kunnen zowel op de grond als in de lucht getoond worden.

Tekst en foto’s Tom Brinckman

 • Op de romp de titels Königlich Bayerisches Fliegerkorps en ook de externe fueltank kreeg een Beiers tintje met het typische blauw-witte ruitenpatroon van het wapenschild. Maar waarom dit schema op de anders groen en oranje geschilderde Bronco? Piloot Tony De Bruyn legt uit: “De Bronco’s waren gebaseerd in Lübeck in het noorden van Duitsland. Maar een of twee keer per jaar ging de Bronco naar München in Beieren. In veel gevallen was dit toevallig onze Bronco, de 18. Op de basis in München hebben ze daar indertijd die stickers opgehangen en gefotografeerd. We weten dus zeker dat het schema historisch correct is en dat ons toestel in 1980 en 1982 zo rondvloog. Al weten we het fijne weten er nog niet van.”

 •  
 • Op de rechterflank van de romp dezelfde titels als links, maar dan in de Engelse vertaling: Royal Bavarian Air Force. Begin jaren tachtig vloog het toestel in net hetzelfde jasje rond.

 •  
 • Naast allerhande merchandising mocht ook een nieuwe badge rond het Beierse thema niet ontbreken. De badge is verkrijgbaar bij het team op de komende evenementen. 

 •  
 • Wie Beieren hoort, denkt uiteraard aan de typische Beierse dirndls. Het ganse seizoen zullen de cheerleaders uitgedost zijn in deze traditionele Beierse klederdracht. Dirndls worden zelfs nu nog veel gedragen tijdens het Oktoberfest in München … Misschien een idee voor het einde van het vliegseizoen?

 •  
 • Geen fandag zonder groepsfoto. Voor de gelegenheid kwamen ook enkele piloten van The Victors uit Ursel verbroederen met de Bronco collega’s uit Wevelgem. 

   

 •  
 • Op de European Airshow Council Convention, die begin maart in Antwerpen werd georganiseerd, kreeg het demoteam de eerste prijs voor de beste promotiecampagne op de conventie. Een prijs die ze trouwens al een paar jaar in de wacht weten te slepen. Een mooie prestatie die niet min is als je weet dat de EAC zowat iedereen uit de internationale airshow wereld weet te vertegenwoordigen, gaande van piloten tot organisatoren. 

 •  
 • Aan het einde van de fandag werd de Bronco nog even opgestart en gevlogen tijdens een korte vlucht rond de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem. Iets wat de tientallen fans en vrienden zeker konden appreciëren! Wie Tony en zijn Bronco aan het werk wil zien kan onder andere naar de Hamilton Volkel in de Wolken airshow op zondag 31 mei. (www.volkelindewolken.nl)

   

 •  
 • Het Bronco Demo Team is duidelijk klaar voor een nieuw seizoen. Crewchief Cathy wijst alvast de weg. Happy Landings Bronco!

 •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer